Input your search keywords and press Enter.

Upozorenje vatrogasaca za blagdane

Dolaskom razdoblja adventa i sezone grijanja povećava se opasnost od izbijanja požara.

Naime, božićne lampice koje se koriste prilikom ukrašavanja često su neispravne, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora, a prilikom bacanja pirotehničkih sredstava ne vodi se briga o površini na koju će ti predmeti pasti što može dovesti do požara.

Savjeti vatrogasaca:

* pazite gdje se bacaju leteća pirotehnička sredstava

* petarde i slična sredstva nemojte bacati u kontejnere

* prskalice palite u ruci, a ne na boru

* svijeće na adventskom vijencu palite na sigurnoj udaljenosti od bora koristeći nezapaljivu podlogu dovoljne veličine (metalnu podlogu, keramički tanjur i slično). Svijeće nikada ne ostavljajte bez nadzora ukućana.

Hrvatska vatrogasna zajednica skreće pozornost na neodgovorno ponašanje i kod odlaganja pepela. Bez obzira na niske temperature, ako je suho vrijeme, vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima poput kartonske ambalaže, raznog otpadnog papira i slično, postaje opasan uzročnik požara.

Savjeti vatrogasaca:

* paziti gdje, kada i kako odlažete vrući pepeo sa žarom (oprez: žar iz pepela i do 24 sata nakon odlaganja predstavlja potencijalni izvor zapaljenja)

* preporučljivo je vrući žar iz peći obavezno prekriti snijegom ako ga ima ili politi vodom da se potpuno ohladi.

Hrvatska vatrogasna zajednica snimila je radijske i TV spotove kojim upozorava na odgovorno ponašanje prilikom odlaganja pepela i korištenja božićnih dekoracija. Spotovi su ujedno i podsjetnik na brojeve žurnih službi koje je potrebno nazvati u slučaju uočavanja požara.

Božićne dekoracije: https://www.youtube.com/watch?v=1jB3mWSdJLY

Odlaganje pepela: https://www.youtube.com/watch?v=lS3GxSJvfXs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.