Input your search keywords and press Enter.

UniActive – projekt za boljitak lokalne zajednice

Erasmus Student Network Dubrovnik u suradnji s partnerima Sveučilištem u Dubrovniku i Udrugom za mlade Maro i Baro sudjeluje u projektu „UniActive“ za koje je odobreno pola milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je provedba i osmišljavanje programa društveno korisnog učenja na Sveučilištu u Dubrovniku.

„UniActive“ je pilot projekt na Sveučilištu u Dubrovniku te se provodi kroz 6 kolegija na Odjelu za komunikologiju i na Odjelu za ekonomiju koji će se provoditi u suradnji s organizacijama civilnog društva na lokalnoj razini. Uz to održavaju se razne radionice koje su otvorene za sve građane.

Sveukupna ideja projekta je pokrenuti studente da u sklopu svojih kolegija umjesto imaginarnih projekata provedu i pomognu udrugama i organizacijama na lokalnoj razini. Studenti će pomoći udrugama, a za uzvrat će oni za to dobiti ocjenu.

UniActive je odlična ideja u kojoj studenti mogu pomoći lokalnoj zajednici, ali ta njihova suradnja nije prepoznata u Dubrovniku. Uvijek postoji taj određeni broj ljudi koji se odazivaju ovakvim manifestacijama, ali tome svjedoči slab odaziv na predavanjima koja su organizirana u sklopu projekta, a na kojoj gostuju stručne osobe koje bi trebale više reći o ovoj problematici te koji bi trebali potaknuti mlade da budu aktivniji.

Dubrovnik nije prihvaćen kao studentski grad, a samim time studenti dobivaju lošu povratnu informaciju prema njihovom radu. Studenti gube zainteresiranost za nastavkom rada, iako imaju puno potencijala. Projekti poput ovog svakako bi trebali pomoći lokalnoj zajednici, a time i cijelom društvu. Mlade treba poticati na rad, jer ipak nije sve u turizmu i apartmanima, treba misliti i na budućnost.

U gradu postoji nekoliko klubova za mlade, ali koji je njihov cilj ako u njihovim projektima ne sudjeluju sami građani. U gradu se treba početi razvijati svijest, da i mladi mogu promijeniti oblik društvene zajednice te ih poduprijeti u njihovim radu, a ne samo prozivati nekulturnim i nezainteresiranim.

Mladi su ti koji se u ovo vrijeme tehnološkog napretka najbrže prilagođavaju brzom tempu i promjenama u znanosti, čime mogu biti od velike pomoći, a što se u ovom projektu i potiče. Nadam se da će se u budućnosti prepoznati vrijednost mladih.

Studenti se nisu došli u Dubrovnik samo zabavljati, već uz sve svoje obaveze, pokušati pomoći lokalnoj zajednici uz razne svoje talente. Mladima se treba dati prilika i poticaj, čime se postiže boljitak cjelokupne zajednice.

 

 

Antonio Težak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *