Input your search keywords and press Enter.

UGP NE PODRŽAVA UVOĐENJE NOVIH PARAFISKALNIH NAMETA

U vrijeme gospodarske krize uvode se nova dodatna zaduženja za poslovne subjekte

 

Udruga Glas poduzetnika, Nacionalna udruga ugostitelja i Inicijativa frizera protive se uvođenju dodatnih naknada za informativne publikacije u poslovnim objektima.

 

Udruga Glas poduzetnika ovim putem želi komentirati Nacrt prijedloga Zakona o autorskom i srodnim pravima koji je usvojen od strane Vlade RH krajem srpnja 2021. godine te se čeka njegovo drugo čitanje u Saboru koje je najavljeno tijekom mjeseca rujna ove godine. Naša zabrinutost vezana je uz članak 218. predmetnog zakona koji se odnosi na uvođenje nove naknade vezane uz informativne publikacije (časopise, novine, itd.) koje se daju pripadnicima javnosti na korištenje u ograničenom razdoblju, na mjestima pristupačnima javnosti kao što su ugostiteljski objekti, kozmetički saloni, stomatološke ordinacije, frizerski saloni i slično. U potpunosti je nedopustivo da se u vrijeme gospodarske krize uvode nova dodatna zaduženja koja će također vjerojatno rezultirati otkazivanjem usluga, što bi izazvalo upravo suprotan efekt od onog predviđenog spomenutom zakonskom normom. Umjesto da se radi na smanjenju i rasterećenju postojećih nepotrebnih nameta, uvođenjem ovog članka u Zakon o autorskim i srodnim pravima napravilo bi se više štete nego koristi za one poduzetnike koji koriste informativne publikacije u svojim objektima.

 

“Prijedlog Nacrta Zakona o autorskom i srodnim pravima pratim preko godinu dana i ono što mogu primjetiti da je e-savjetovanje bilo u doba corone, da je na sjednici vlade izglasan krajem srpnja kada je većina ljudi na godišnjim odmorima. Radi li se samo o slučajnosti ili se zaobilazi interes javnosti? Usvajanjem ovog Nacrta ukoliko bi ugostiteljski objekt ili frizerski salon davao gostima informativne publikacije prvo bi se trebao obratiti organizaciji odnosno novom “ZAMP-u” i od nje zatražiti odobrenje te platiti određenu naknadu, drugim riječima još jedan način da se do kraja unište poduzetnici koji se održavaju na “životu”, kako ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni tako i izdavači novina i časopisa, naročito mali izdavači.”- istaknula je Ivana Ožegović iz UGP-a.

 

Ovom prilikom želimo naglasiti da nikako ne umanjujemo vrijednost i potrebu valoriziranja truda, rada i djela novinara, kolumnista i inih, u vidu kolektivnog ostvarivanja naknade autorskog prava, već skrećemo pažnju na to da će izglasavanje spomenutog članka predstavljati dodatna zaduženja za poslovne subjekte. Osim toga, vrlo je izgledno da će pojedini nakladnici izgubiti nišu nužno potrebnu za plasman vlastitih izdanja u tiskanom obliku, čime neće samo poduzetnici biti na gubitku, već i medijski nakladnici.

 

“Ionako se kupuje sve manje časopisa, a time bi manje izdavače ubili do kraja. Ne razumijemo kako bi se moglo pratiti tko ima koje časopise i koliko časopisa. Kao i što je sa stručnim besplatnim časopisima, što je sa stranim časopisima koji nam dolaze poštom, što je s novinama koje stranke donesu same pa ih ostave, što je s mobitelima i tabletima na kojima su tiskovine dostupne? Nikako ne razumijemo kako bi se taj ubrani novac raspodijelio na izdavače, novinare, tekstopisce ili bi taj namet služio za kreiranje novih radnih mjesta i uprava koje bi na taj način legalno financirali vlasnici lokala koji u lokalu drže časopise?”-  komentirao je Ivica Pavlačić iz Inicijative frizera.

 

Osim udruge Glas poduzetnika, uvođenju dodatnog nameta protive se i Nacionalna udruga ugostitelja i Inicijativa frizera. Zajednički podržavaju ukidanje dodatnih parafisklanih nameta, kao što je ovaj, koji su jedan od ključnih problema hrvatskog gospodarstva, te smatraju da ne postoji opravdanje za uvođenje novih bizarnih naknada.

 

“Ovakav namet nipošto se ne može vezivati za djelatnost ugostiteljstva ili bilo koju drugu uslužnu djelatnost. Uvođenje istog ili sličnog nameta predstavlja dodatni udarac na svakodnevno poslovanje u ugostiteljstvu. Sektor je pretrpio veliku štetu u posljednjih 18 mjeseci i vapi za fiskalnim i administrativnim rasterećenjem”.- kaže Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

glas poduzetnika

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *