Input your search keywords and press Enter.

U tijeku najneizvjesniji parlamentarni izbori u povijesti Hrvatske

Počeli su najneizvjesniji parlamentarni izbori u povijesti Hrvatske, a biračko pravo ima oko 3,8 milijuna građana. Birališta su otvorena u 7 sati i zasad nema dojava o nepravilnostima.

Na Parlamentarnim izborima glasovala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i pozvala sve građane s pravom glasa da to isto učine “jer danas biramo svoju sudbinu za sljedeće četiri godine”. “Pozivam sve državljane Republike Hrvatske s pravom glasa da pristupe izborima i daju svoj glas jer danas biramo svoju sudbinu za sljedeće četiri godine”, kazala je hrvatska predsjednica.

Tomislav Karamarko na glasovanje je stigao u društvu 18-godišnje kćeri, kojoj je ovo drugi put da glasuje. Naime, prvi put je to pravo iskoristila na predsjedničkim izborima. “Vjerujem da će izlaznost biti velika”, rekao je Karamarko novinarima nakon glasovanja.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović glasovala je na parlamentarnim izborima (Foto: Pixsell)

Svoju građansku dužnost obavio je i Zoran Milanović sa suprugom. “Ljudi, znate koliko je to važno. Ovo su najvažniji izbori u zadnje četiri godine, sve ovo ranije je bilo samo igra. Ovo je pravi posao”, poručio je Milanović, koji se nada dobrom odazivu birača na današnjim parlamentarnim izborima. Na pitanje kako planira provesti izbornu nedjelju odgovorio je citirajući stihove iz pjesme “Odlazak” Tina Ujevića, “u slutnji, u čežnji daljine, daljine, u srcu, u dahu, planine, planine”. “Idemo u planine”, rekao je Milanović te dodao kako će se naći sa suradnicima i “neće plandovati, jer ima posla i danas”.

dc767c28f9f05c084767c947e51b69a5

Na parlamentarnim izborima glasovali su Milan Bandić, Stipe Petrina, Božo Petrov, Josip Leko, Slavko Linić. Ivan Vilibor Sinčićglasovao je u Karlovcu, a nakon glasovanja pozvao je sve hrvatske građane da izađu na izbore i ne dozvole da netko drugi glasuje u njihove ime te da glasaju prema svojoj savjesti.

Sva biračka mjesta za izbor novog saziva Hrvatskog sabora, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, na vrijeme su otvorena, s terena nema dojava o problemima, ističu u nedjelju ujutro u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Izborna povjerenstva izbornih jedinica potvrdila su nam da je sve u redu i regularno, kaže potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

‘Po našim informacijama, na biralištima u BiH jutros nema gužvi, kao ni dojava o eventualnim nepravilnostima’, kaže Renata Šantek, potpredsjednica DIP-a nadležna za provedbu hrvatskih parlamentranih izbora u 48 država diljem svijeta. Oko 3, 8 milijuna birača, u Hrvatskoj i inozemstvu, izlazi u nedjelju na birališta kako bi izabralo novi saziv Hrvatskoga sabora.

Kakav je interes birača za saborske izbore znat će se u podne, kada će DIP objaviti podatke o odazivu do 11, 30 sati.

Prve izborne rezultate, sa oko 15 posto biračkih mjesta, Povjerenstvo će objaviti u 22 sata, dok bi u ponoć trebali biti poznati podaci za oko 80 posto mjesta.

Glasovanje na parlamentarnim izborima u Šibeniku (Foto: Pixsell)

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jednica u Hrvatskoj, tri bira ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, osam pripadnici nacionalnih manjina.

Izbori za Sabor provode se, dakle u Hrvatskoj, te u još 48 država diljem svijeta.

Osmi su to izbori za Sabor od neovisnosti, prvi parlamentarni na kojima birači mogu koristitipreferencijski glas, dakle na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, imat će prednost pred drugim kandidatima, bez obzira na poredak, odnosno mjesto na listi.

Za naklonost birača bore se političke stranke, koalicije, neovisne liste, kandidati nacionalnih manjina, sveukupno više od 2.300 kandidata sa 166 lista, od kojih su 161 listu istaknule stranke, a pet je neovisnih, 41 je kandidat manjina.

U Hrvatskoj i inozemstvu otvorit će se gotovo sedam tisuća biračkih mjesta, stotinjak više nego prije četiri godine.

Redovitih biračkih mjesta u Hrvatskoj je 6. 574, u inozemstvu 114, tim brojkama treba dodati i posebna biračka mjesta na kojima glasuju birači na službi u oružanim snagama, zatvorenici, pomorci, birači u ustanovama socijalne skrbi itd.

U inozemstvu je poprilično zanimanje za parlamentrane izbore, potvrđuje to i podatak da se za glasovanje aktivno registriralo više od 36.000 birača, hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, najviše u BiH (21. 600) i Njemačkoj (5. 900). Usporedbe radi, za predsjedničke izbore aktivno registriranih bilo je nešto preko osam tisuća.

Glasovanje na parlamentarnim izborima (Foto: Pixsell)

“Međutim, i na sam dan izbora, a u inozemstvu su to 7. i 8. studenoga, moguće je dokazati svoje biračko pravo provjerom u konzulatu, odnosno u veleposlanstu i ako se ishodi potvrda može se glasovati”, ističepredsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin i podsjeća da je velik broj takvih potvrda bio u drugom krugu predsjedničkih izbora.

U inozemstvu glasuju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji su se privremeno upisali na ta mjesta, zbog službenog puta, boravka u inozemstvu, a glasuju za listu izborne jedinice u kojoj imaju prebivalište.

Izbore prati i više od 13.000 tisuća promatrača, mahom stranačkih.

Prve izborne rezultate DIP će objaviti u nedjelju u 22 sata, nešto kasnije nego inače. Zbog preferencijskog glasovanja i složenijeg načina ispunjavanja zapisnika, biračkim će odborima, procjenjuje se, trebati nešto više vremena da dostave izborne rezultate.

Podatke o izlaznosti, DIP će, uobičajeno objavljivati u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati. (Hina)

Dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *