Input your search keywords and press Enter.

Ususret sv. Vlahu: Predstavljanje knjige

Najava za treći događaj u nizu događanja „Ususret svetom Vlahu“:

Ovaj put vas pozivamo na predstavljanje knjige „Dubrovački libar Marka Uvodića Splićanina“ o Festi sv. Vlaha 1934. godine. Predstavljanje će se održati u četvrtak, 26. siječnja 2017., s početkom u 19.30 sati u dvorani Ivana Pavla II. (nekadašnji samostan sv. Klare u Gradu). Sudjelovat će: urednik knjige Hrvoje Ivanković, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen. Predstavljanje knjige se organizira u suradnji s Društvom dubrovačkih pisaca.

Više o knjizi:
DUBROVAČKI LIBAR MARKA UVODIĆA SPLIĆANINA
Uredio i komentarima popratio: Hrvoje Ivanković
Izdavač: Društvo dubrovačkih pisaca
Splitski novinar i književnik Marko Uvodić doputovao je početkom veljače 1934. u Dubrovnik kako bi prisustvovao proslavi dana sv. Vlaha. Svoj četverodnevni boravak u Dubrovniku opisao je u opsežnom feljtonu, objavljenom u dvadeset i jednom nastavku u splitskom dnevnom listu Novo doba. Uvodićev opis Dubrovnika, feste Sv. Vlaha i popratnih događanja prepun je zanimljivih detalja i opažanja, kojima je protok vremena dao dodatnu patinu i izazovnost, a kroki portreti njegovih domaćina i sugovornika dovode pred nas cijelu galeriju likova s onodobne dubrovačke društvene pozornice, oslikanih na duhovit te tu i tamo blago ironičan način, no uvijek s puno obzira i blagonaklonosti, kako prema ljudima tako i prema Gradu, zajednici i njenim običajima. Knjiga pod uredničkim naslovom Dubrovački libar Marka Uvodića Splićanina prvo je cjelovito i samostalno objavljivanje ovog humornog putopisa, po mnogo čemu jedinstvenog u kontekstu putopisne literature o Dubrovniku.
Uvodićev tekst za tiskanje je priredio te brojnim komentarima popratio Hrvoje Ivanković koji je ujedno i autor opširnog predgovora u kojem se detaljno pozabavio životom i djelom Marka Uvodića te okolnostima u kojima je nastao njegov dubrovački putopis.

U ime Ureda dubrovačkog biskupa,

Vjeran Martić
pročelnik Ureda
Dubrovačka biskupija – Biskupski ordinarijat

Pozivnica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *