Input your search keywords and press Enter.

Povodom pete obljetnice smrti velikog glumca Predraga Vušovića Pređa, sinoć je u atriju palače Sponze u sklopu popratnog programa 67. Igara, otvorena izložba „Pređu u spomen“ koju je pripremila umjetnica Jagoda Bujić. Izložba se može razgledati do 10. kolovoza.

Pređo je svojim ulogama postao nezobilazni dio povijesti Dubrovačkih ljetnih igara koji kao putokaz svijetli svima koji su i danas na bilo koji način povezani s dubrovačkim festivalom kulture i umjetnosti. Na sinoćnjem otvorenju toga su se prisjetili brojni okupljeni i na dirljiv način velikom dubrovačkom glumcu još jednom odali počast prisjećajući se svi uloga koje je igrao, ali i onih koje nije, a publika bi uživala u njima da je bilo još Pređovih zemaljskih dana. Davor Mojaš, Frane Perišin, Doris Šarić Kukuljica i Mladen Tarbuk ganuto su govorili o svom kolegi, prijatelju, sugrađaninu – umjetniku i boemu u pravom i punom značenju tih riječi.

Autorica izložbe Jagoda Buić istaknula je u katalogu kako je „izložba sačinjena tek od nekoliko naznaka, krhotina, odrezaka, koje će u svakom tko ga je poznavao izazvati vatromete, vodopade asocijacija i sjećanja. Uvijek toplih, neprevaziđeno maštovitih, mangupskih, pametnih.“ Za mnoge, Pređo je još uvijek tu, njegov duh je još u Gradu, još je na Igrama, zapisao je nekadašnji intendant Igara redatelj Krešimir Dolenčić i dodao: „Ne znam kako vi gospodo, ali on meni nije otplovio ni u kakav ‘spomen’. Još uvijek, kad čujem koji dobar vic poželim ga odmah nazvati, kako smo to običavali jedan drugome.“

Predrag Vušović Pređo rođen je 29. kolovoza 1960. godine u Kotoru, a osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku gdje započinje glumačku karijeru već početkom 70-ih igrajući Toma Sawyera u istoimenoj predstavi. Od 1979. živi u Zagrebu, gdje je studirao na Akademiji dramskih umjetnosti. Do 1996. radi u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, nakon čega prelazi u kazalište Gavella u Zagrebu. Ostvario je mnogobrojne nezaboravne uloge na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je obilježio naslove kao što su Vojnovićeva „Dubrovačka trilogija“ i „Ekvinocijo“ u režiji Joška Juvančića, „Kafetarija“ u režiji Tomislava Radića, te tri Držićeva „Dunda Maroja“, u režiji Krešimira Dolenčića, Paola Magellija (gdje je za ulogu Pometa osvojio i nagradu Orlando) i Ivice Kunčevića. Predrag Vušović preminuo je u Zagrebu, 17. veljače 2011., no uspomena na njega ni danas ne blijedi. Ovom izložbom taj spomen i dalje živi i ulazi još dublje u pore Ljetnih igara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.