Input your search keywords and press Enter.

U Sponzi održan razgovor s Pascalom Brucknerom

Nakon izvedbi „Ledenog mjeseca“ u scenskoj prilagodbi Vlatke Vorkapić na brodu na pučini, u sklopu programa „Pisci na Igrama“ organiziran je i razgovor sa slavnim francuskim autorom i filozofom Pascalom Brucknerom, 30. srpnja u atriju palače Sponza.

Razgovor je vodio Dražen Katunarić, član Upravnog odbora Hrvatskog društva pisaca i vrsan poznavatelj djela ovog francuskog pisca, koji je naglasio postojanje srodnosti među „Frančezima koji prohode“ kroz Grad ovog ljeta na Igrama. Djela Pascala Brucknera i Michela Houellbecqa međusobno komuniciraju, što su oni koji su gledali obje predstave, mogli vidjeti. Nedavno izvedene „Elementarne čestice“ Michela Houellebecqa komuniciraju s „Ledenim mjesecom“, a ono što je zajedničko obojici autora koji su takozvani transpisci je to da ih zanima granična zona umjetnosti. Bruckner ne prilazi ljubavi izvana kao moralist, nego iznutra pokušava spoznati njezinu tajnu i kako funkcionira suvremeni par. Prema Bruckneru za suvremeni par postoje dvije osnovne potrebe: potreba za sigurnošću i potreba za pustolovinom.

Univerzalna podloga Brucknerova romana „Ledeni mjesec“ i Houellebecqovih „Elementarnih čestica“ je paradoks ljubavi. Upitan o romanu prikazanom na Igrama Bruckner je rekao kako „Ledeni mjesec“ jest dijelom autobiorafsko djelo, za njega na neki način u funkciji istjerivanja đavla. – Primijetio sam da dolazi do sličnih odnosa u mom životu s jednom djevojkom, tako da je to za mene bio jedan oblik istjerivanja đavla. Sve proizlazi iz obitelji i utječe na naše odnose, a ja sam osjetio jednu dozu agresivnosti s kojom sam se u pisanju susretao na terapeutski način – kazao je Bruckner.

Program se održao u okviru manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj – www.rendez-vous.hr.

 

 

Karla Labaš

DLJI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *