Input your search keywords and press Enter.

U Luku Ploče uplavljava Orient Cavalier – najveći brod u povijesti Luke!

U četvrtak 18. veljače 2021. godine u Luci Plače očekujemo dolazak najvećega broda u povijesti Luke Orient Cavalier, čija je nosivost 110 813 t.
Dolaskom ovoga broda Luka će proslaviti puštanje u rad novoga terminala za rasute terete. Naime, nakon probnoga rada od 1. ožujka 2019. godine, terminal je s današnjim danom dobio uporabnu
dozvolu.
Uplovljavanje broda najavljeno je za 09 h.
Novi terminal tehnološki i financijski, zasigurno je jedan od najznačajnijih podprojekata i investicija u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transporta, čija je ukupna vrijednost oko 200 milijuna eura, a započet je 2005. godine uz suradnju Vlade RH, Svjetske banke, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d.
Funkcija terminala odnosi se na povećanje kapaciteta za rasute terete na više od 6 milijuna tona godišnje, a poboljšana prekrcajna tehnologija, duljina obale {365m) i duboki gaz {18m) rezultirat će
porastom prometa u segmentu rasutih tereta. Zbog svega navedenoga povećala se i konkurentnost luke, kao i ekološki standardi rukovanja teretom što omogućuje bolje pozicioniranje na tržištu.
Terminal za rasute terete dio je postojećeg lučkog područja. Nalazi se na desnoj obali ušća kanala i ima površinu od 240.000 m2.
Luka Ploče d.d. kao ovlaštenik koncesije sukladno potpisanom ugovoru sa Lučkom upravom opremila je terminal potrebnom prekrcajnom i drugom opremom čija je vrijednost u prvoj fazi izgradnje iznosila oko 40 milijuna eura.
Opremanje terminala ugovoreno je i izvršeno s kineskom kompanijom CMBM.

Lidija Marelić
Voditelj ureda uprave

Luka Ploče d.d.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *