Input your search keywords and press Enter.

Ljepota & moda: U čak 36 uzoraka šminke u zadnjih 6 mjeseci stručnjaci našli krvni otrov – olovo

Ruževi i olovke za usne, olovke za oči, puderi, maskare i sjenila za oči samo su dio zdravstveno neispravnih kozmetičkih proizvoda, zbog nedopuštene prisutnosti olova, koji se nalaze na policama trgovina, pokazalo je nedavno istraživanje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Prema izvješću Gradskog ureda za zdravstvo, taj zavod za Grad Zagreb ispituje zdravstvenu ispravnost hrane i predmeta opće upotrebe sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

U prvih šest mjeseci iz ovog područja dovršena su tri istraživanja, i to na uzorcima gotove hrane u javnim objektima društvene namjene poput škola, vrtića, staračkih domova i domova zdravlja, zatim na uzorcima iz gotove originalno pakirane hrane u objektima za promet na malo te istraživanje predmeta iz svakodnevne, opće upotrebe.

Prema ovom posljednjem istraživanju, uzeto je 114 uzoraka koje svakodnevno koristimo odnosno, kako se to službeno naziva, “predmeta iz opće upotrebe”.

“Ukupno 36 predmeta bilo je zdravstveno neispravno zbog nedopuštene prisutnosti olova u kozmetičkim proizvodima (ruževi i olovke za usne, olovke za oči, puderi, maskare i sjajila za usne)”, stoji u obrazloženju Gradskog ureda za zdravstvo oko ispunjenja ciljeva tog ureda za prvo polugodište ove godine.

Sporni se proizvodi, kažu stručnjaci, moraju odmah maknuti s tržišta.

– Rezultat je strašan. Olovo može ući u organizam i stvoriti probleme kod nekih ljudi. Ne kažem da je jako opasno jer treba vidjeti kolika je koncentracija pronađena, ali posljedice su moguće. Olovo zovemo ‘krvni otrov’ jer su na njega najviše osjetljivi eritrociti pa jedan od simptoma može biti i anemija te slabost – objasnio je toksikolog Franjo Plavšić i dodao da kontrolu treba češće provoditi.

Isto tako, stoji dalje u objašnjenju ostvarenih ciljeva, uzeto je 688 uzoraka gotove hrane u objektima za odgoj i obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu te drugim društvenim objektima.

“U 16 uzoraka utvrđena je zdravstvena neispravnost zbog mikrobiološkog zagađenja. Osim uzoraka gotove hrane, uzeto je i 300 uzoraka originalno pakirane hrane u objektima za promet na malo na gradskom području. Zdravstvena neispravnost utvrđena je kod 18 uzoraka, zbog mikrobioloških pokazatelja”, stoji u izvješću.

Najgore je, kaže toksikolog Plavšić, što je riječ o objektima u kojima se hrane djeca, pa je takav rezultat – nedopustiv. O kojim je točno brendovima i proizvodima riječ, potrošači ni na jedan način nisu obaviješteni, a iz Gradskog ureda za zdravstvo, koji je naručio analizu, jučer nismo dobili objašnjenje.

– Rezultati ukazuju na to da je prekršeno temeljno pravo potrošača na sigurnost, a samim time na zdravlje. Prvo što treba napraviti jest povući sve neispravne proizvode s tržišta, te javno objaviti sporne brendove kako bi informirali građane jer je njihovo pravo da znaju – poručio je Ilija Rkman iz Društva za zaštitu potrošača.

Treba otkriti tko je proizvođač, uvoznik i trgovac, nakon čega će inspekcija Ministarstva odrediti kaznu za sve one koji su doveli u pitanje zdravlje građana, piše Jutarnji list.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.