Input your search keywords and press Enter.

TUŠ: Izvrsnost – ultimativni kriterij razvoja struke

Afiniteti gostiju diktiraju nove trendove u kulinarstvu i serviranju hrane

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik TUŠ u sklopu projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Dubrovnik  organizira interaktivne edukacije / radne sastanke za ugostiteljske i turističke profesionalce.

U razdoblju od 29.03. – 01.04.2021. osiguranim sredstvima EU fondova TUŠ će ugostiti projektne partnere Ustanovu za obrazovanje odraslih Callidus i Baskijski kulinarski centar (BCC) te koordinirati prvi blok metodoloških interaktivnih edukacija za partnere – stručnjake iz oblasti gospodarstva i nastavnike strukovnih zvanja (kuharstvo, posluživanje i ekonomija).

Gospodarstvo predstavljaju četiri partnerske hotelske kuće: Jadranski luksuzni hoteli, Valamar Riviera, Grand hotel Imperial i HUP Zagreb – Hoteli Dubrovačka Rivijera.  Iskusni chefovi i kuhari, direktori hrane i pića te stručnjaci u upravljanju ljudskim resursima tijekom četverodnevne intenzivne edukacije steći će nove vještine i znanja u struci.

Voditelji interaktivnih edukacija i radnih sastanaka su projektni partneri – renomirani stručnjaci Baskijskog kulinarskog centra BCC iz Španjolske i stručni mentori iz ustanove Callidus specijalizirane za edukaciju i izradu programa obrazovanja i kurikuluma iz Zagreba.

Nove vizije i trendovi svjetske gastronomije donose nove kreativne vještine i tehnike koje će se na edukacijama prakticirati u formi „showcookinga“ uz modernu umjetnost  serviranja hrane. Svaka edukacija započeti će s prezentacijom i nastaviti s praktičnim dijelom.

Cilj edukacija je i podizanje svijesti o važnosti gosta, o raznolikosti kultura, navika i ukusa, te o pravilnom pristupu svakom pojedinom gostu. Osim samih praktičnih vještina i praćenja svjetskih trendova u pripremanju i serviranju, jednako je bitno pozicionirati gosta u središte naše pažnje, kvalitetom kreirati njegove dojmove o usluzi i stvoriti zadovoljnog gosta.

Jedna od interaktivnih edukacija odnosi se na poznavanje kave, čemu se u našoj kulturi „kavopija“ pridaje veliko značenje. Kultura ispijanja kave ne izlazi iz mode, stoga maštovitost pripremanja i posluživanja kave, ali i znanje o toj jedinstvenoj biljci, podrijetlu, sortama, preradi i naravno mogućnostima pripravljanja konstantno dobiva na važnosti. Znanja i vještine u pripremi i prezentaciji kave su jedan od najvažnijih aduta kvalitete, koju će ova edukacija dodatno osnažiti.

Veliki naglasak stavlja se na obuku i osposobljavanje menadžera prilikom utvrđivanja potencijalnih potreba u radu, pa edukacija iz područja upravljanja ljudskim resursima stavlja naglasak  na upravljanje sustavom kvalitete s glavnim ciljem razvoja vlastite sposobnosti samostalnog kreiranja metodološkog pristupa. Duboko analitičko promišljanje omogućit će menadžerima da uspješno prepoznaju prilike za boljitak i da samostalno osmišljavaju obuke za vlastito osoblje.

Tijekom svog boravka u Dubrovniku, eksperti iz Baskijskog kulinarskog centra BCC i obrazovne ustanove Callidus sastat će se i sa partnerskim školama: Srednja škola Metković, Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića Makarska, Srednja škola Petra Šegedina Korčula i Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen s kojima će TUŠ dijeliti nove kurikule i programe koje će ovaj projekt iznjedriti.

Ulaganje u konkurentnost cjelokupne destinacije u sve većim izazovima suvremenog tržišta, uz dodatne utege nametnute pandemijom Covida 19, jamči nam ostvarivanje željenih rezultata i dodatno pozicioniranje kao destinacije za elitni turizam.

Sve više svjesni vrijednosti ovog projekta, ali i obveze ustrajnosti i kontinuiranog učenja u postizanju konkurentnosti, dat ćemo svoj maksimum da opravdamo dodijeljenu nam titulu i kreiramo što veći broj najboljih stručnjaka.

* ove jedinstvene interaktivne edukacije održat će se: 29. i 30.03.2021. u hotelu Argentina Dubrovnik i 31.03. i 01.04. u kabinetima TUŠ Dubrovnik.

 

Antun Perušina, ravnatelj
TUŠ

***

Informacija o partnerima i projektu:

Basque Culinary Center

Baskijski kulinarski centar (BCC) jedan je od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara u svijetu. Osnovan je 2009. godine od strane Sveučilišta Mondragon i skupine istaknutih baskijskih kuhara s ciljem provođenja obuka, istraživanja, kreativnosti i inovacija u području kuharstva. Kao tehnički partner Baskijski kulinarski institut sudjeluje na projektu uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik.

Mentori – voditelji interaktivnih edukacija od 29.03.-01.04. u Dubrovniku:

Voditelj radionice kulinarstva – Alberto Rodriguez

Voditelj radionice posluživanja – Alfonso Cobo

Voditelj radionice za H&R i nastavnike ekonomije – Michelangelo Cestari

Callidus – ustanova za obrazovanje odraslih

Callidus  prva je obrazovna ustanova u Republici Hrvatskoj s upisanim Standardom zanimanja u registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.                                                    Na projektu Uspostave Regionalnog centra u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik Callidus sudjeluje kao metodološki partner u aktivnosti Razvoja i/ili unaprjeđenja i provedbe programa redovitoga strukovnog obrazovanja, programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja u regionalnom centru kompetentnosti. Zadužena  je  za pripremu i razvoj dokumenata standarda zanimanja, standarda kvalifikacije, razvoj strukovnog kurikuluma, formalnih i neformalnih programa te jačanje kompetencija nastavnog i stručnog osoblja. Ključnu ulogu imat će u izradi programa osposobljavanja za nastavnike po metodi kombiniranog učenja i u izradi priručnika za korištenje novog kurikuluma.

Voditeljice radnih sastanaka 29. i 30.03. u Dubrovniku: gđe. Carmen Tariba i Antonija Briševac

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik izabrana je među šest Centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji se financira s više od 102 milijuna kuna bespovratnih sredstava  na dvije platforme:

  1. infrastrukturni projekt u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH uz financiranje Europskog fonda za regionalni razvoj. Realizacijom Regionalnog centra kompetentnosti u Dubrovniku restaurirat će se, obnoviti i opremiti tri građevinska objekta: postojeća zgrada TUŠ-a, zgrada u ulici Garište 3 i Villa Čingrija. Ova tri prostora tvorit će operativnu cjelinu centra i biti na raspolaganju svim učenicima, polaznicima obrazovanja odraslih, mentorima i nastavnom osoblju;

 

  1. razvojno-obrazovni projekt u suradnji s Ministarstvom turizma RH uz financiranje Europskog socijalnog fonda. Realizacijom Regionalnog centra kompetentnosti u Dubrovniku pružit će se vrhunsko stručno obrazovanje i usavršavanje kadrova u području ugostiteljstva i turizma za učenike strukovnog obrazovanja, nastavnike, te ostale zainteresirane sudionike. Kadrovska ekipiranost jamčit će izvrsnost u obrazovanju i usavršavanju profesionalaca u kulinarstvu kao jedne od osnovne pretpostavke vrhunske turističke i ugostiteljske ponude.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *