Input your search keywords and press Enter.

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik – ŠKOLA BUDUĆNOSTI

Projekt ŠKOLA BUDUĆNOSTI kojeg su pokrenule tvrtke STEMI i Infobip pokrenut je u drugom polugodištu školske godine 2020/21.

Cilj projekta učiniti je Hrvatski školski sustav svjetskim predvodnikom, koji najmodernija znanja iz industrije donosi u okviru školskog programa umjetne inteligencije za osnovne i srednje škole. Povezivanje hrvatskih škola s tehnološkom industrijom primarni je cilj projekta. Uvođenjem novih znanja kao što su: Umjetna Inteligencija, Internet of Things, Crowdfunding, izgradnja tehnoloških tvrtki, itd., kroz projekt ŠKOLA BUDUĆNOSTI, planirano je popularizirati IT obrazovanje u Hrvatskoj. Svake godine, sve do 2025., uvoditi ćese najrelevantnija znanja iz IT industrije 4.0. u školski sustav, s ciljem pretvaranja učionica u inovacijske laboratorije. Učenici će u školama formirati razvojne timove, istraživati UN ciljeve održivosti, odrabrati  jedan od ciljeva, te detektirati probleme koje mogu riješiti izradom chatbota. Timovi će na kraju svoje finalne chatbotove objaviti u simulatoru gdje će dobiti mogućnost podijeliti ih sa širom javnosti na isprobavanje njihovih radova, slično objavama video uradaka na Youtube platformi.

Nastavnica mentor Računalstva u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik Margarita Lucin Zlatković, višemjesečnim pripremama popunila je selekcijski upitnik i napisala motivacijsko pismo koje je ujedno bio najbitniji faktor u odabiru škola na Natječaju za program ŠKOLA BUDUĆNOSTI. Ustrajnošću i željom za napredak učenika nastavnica Margarita Lucin Zlatković  prijavom je omogućila da Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik među 126 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj postane ŠKOLA BUDUĆNOSTI.

„Prethodne dvije godine, uz redovnu nastavu predmeta Računalstvo, održavam i dodatnu nastavu Informatike gdje pripremam učenike za natjecanja koje organizira Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i strukovnim društvima i udrugama. Učenike pripremam i za ispit državne mature, a posebno me raduju učenici koji su zainteresirani za dodatne sadržaje kao što su web stranice, online digitalni alati, mobilne aplikacije….
Na prijavu za projekt Škola budućnosti  n
ajviše me potakla zainteresiranost sadašnjih maturanata Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik za daljnje obrazovanje u smjeru IT tehnologije kojima svojim savjetima pokušavam olakšati odabir Sveučilišta iz tog područja.
Kroz svakodnevne priče o umjetnoj inteligenciji velika želja mi je uz praktičan rad izrade ‘chatbotova’ učenike pobliže upoznati o istoj. IT tehnologija je danas u potpunosti promijenila
način naših života i poslova kojima obavljamo pa iz tog razloga želim da učenicima prije odlaska u „svijet odraslih“ približim nove tehnologije, da nauče kritički razmišljati, pronalaziti rješenja i stvarati okolinu u kojoj svatko ima poticaj da postigne više.“ istaknula je nastavnica Margarita Lucin Zlatković.

Projekt ŠKOLA BUDUĆNOSTI započinje u siječnju 2022. godine, a završetak se očekuje u lipnju 2022. Projekt uz projektne partnere podržale su tvrtke Microblink, AVL, Croatia Osiguranje, Bosh, Školska knjiga, Span, Atos i Microsoft.

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.