Input your search keywords and press Enter.

„Zakleta djevica“ naslov je filma redateljice Laure Bispuri koji je na ovogodšnjem Berlinaleu bio nominiran za Zlatnog medvjeda, a prikazat će se u nedjelju, 26. srpnja u 21:30 sati u ljetnom kinu Slavica.

Dan nakon, 27. srpnja, na programu je besplatna projekcija filma dobitnika Velike zlatne arene „Zvizdan“ Dalibora Matanića, a 28. srpnja i projekcija filma dobitnika nagrade publike Zlatna vrata Pule „Bit ćemo prvaci svijeta“ redatelja Darka Bajića u ljetnom kinu Jadran.

Drama „Zakleta djevica“ redateljice Laure Bispuri priča je o djevojci Hani koja žrtvuje svoju ženstvenost da bi pobjegla od sudbine supruge i sluškinje kakva se ženama nameće u Albaniji. Ona postaje „zakleta djevica“, žena koja se u potpunosti ponaša, odijeva, čak i bori kao muškarac te odriče ljubavi. Fenomen je to koji ni danas nije nepoznat u albanskoj kulturi. Nakon što je godinama živjela kao muškarac u ženskom tijelu, Hanu životni put iz albanskog planinskog sela dovodi u Milano. Film koji je bio u službenoj konkurenciji ovogodišnjeg Berlinalea s nominacijom za Zlatnog medvjeda te pobijedio na festivalima u Tribeci, San Franciscu i Hong Kongu za festivalsku su publiku pripremile Igre u suradnji s Kinematografima Dubrovnik.

Ljubavna drama „Zvizdan“ redatelja Dalibora Matanića film je kojem je ocjenjivački sud 62. Pulskog filmskog festivala u Puli dodijelio Veliku zlatnu arenu, a govori o zabranjenoj ljubavi, njenoj fragilnosti, ali i snazi. Priča je smještena u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom, a radnja obuhvaća tri desetljeća. Naslovne uloge tumače: Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković i Dado Ćosić. „Zvizdan“ je bio prikazan i na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu gdje je i osvojio nagradu žirija u programu „Un Certain Regard“. Projekcija je u ponedjeljak, 27. srpnja s početkom u 21:30 sati u ljetnom kinu Jadran. Tradicionalno, ulaz na projekciju ovog pobjedničkog filma je besplatan.

Publika je, glasanjem za filmove prikazane u sklopu Hrvatskog programa u Areni, nagradu Zlatna vrata Pule dodijelila povijesnoj sportskoj drami „Bit ćemo prvaci svijeta“ redatelja Darka Bajića s prosječnom ocjenom 4,85. Festivalska publika film će gledati u utorak, 28. srpnja s početkom u 21:30 sati u ljetnom kinu Jadran i prisjetiti se četiri pionira koji su osnovali jugoslavensku školu košarke te finalne utakmice Svjetskog prvenstva u Ljubljani 1970. godine između Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država. Iz vizure glavnog lika, Nebojše Popovića, prikazan je razvoj i životni put entuzijasta koji su svojim profesionalizmom, idejama i naporima ostvarili svoj san – prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše države. Glavne uloge u filmu ostvarili su: Strahinja Blažić, Leon Lučev, Goran Bogdan i Krešimir Petar Ćosić.

Ulaznice po cijeni od 30 kuna dostupne su na blagajnama Igara u Festivalskoj palači, na Stradunu, u Multimedijalnom centru Visia, Kulturno-informativnom centru u Luži te na ulazu jedan sat prije početka projekcije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *