Input your search keywords and press Enter.

Treći dan festivala: Kino kavana, Dubrovčani na filmskom platnu i prvi zvučni film u Hrvatskoj

Sinoć je u kinu Visia prikazana dubrovačka premijera prve epizode serije Knightfall, povijesnog spektakla History Channela. Dubrovnik u seriji glumi Akru, grad u kojem se odvija velika križarska bitka.

Mnogo Dubrovčana je sudjelovalo u snimanju ovog projekta 2016. godine, što kao statisti, što kao filmski djelatnici, od kojih su se neki jučer pronašli i u publici.Prije toga, u Saloči od zrcala, dramaturginja i sociologinja Sanja Kovačević predstavila je svoju knjigu Kvalitetne TV serije: Milenijsko doba ekrana, obavezno štivo za sve ljubitelje serija poput Sopranosa, Žice, Breaking Bad itd.U sklopu festivala, jučer je održana i orijentacijska utrka za srednjoškolce, koji su morali tragati za filmskim motivima po ulicama Grada.Utorak nam donosi još zanimljivog programa za sve generacije.U Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića (slikarski odjel), srednjoškolci će sudjelovati uradionici izrade filmskih plakata, koje će prezentirati u Lazaretima, u petak u 17 sati.4. lađa Lazareta od danas postaje Kino Kavana, mjesto na kojem će se, kao nekada u kinima,u opuštenoj atmosferi, uz jeftino piće i koji (besplatan) zalogaj, gledati i naglas komentirati filmovi snimljeni u Dubrovniku.

Prvi na redu je Princ iz Arkadije, u 20 sati, prvi zvučni film snimljen u Hrvatskoj 1932.godine. Ova romantična drama bila je veliki austrijsko-njemački hit, a glavne uloge pripale su Willyu Forstu, tada jednoj od najvećih zvijezda njemačkog govornog područja, te Liane Haid,često nazivanom prvom austrijskom filmskom zvijezdom.U istoj lađi, danas od 18 sati pa sve do završetka festivala, moći ćete pogledati izložbu nazvanu “Gdje si bio kad se snimalo”. Radi se o fotografijama scena iz raznih filmova snimljenih u Dubrovniku na kojima se pojavljuju statisti iz Grada. Scene su iz filmova snimljenih u periodu od šezdesetih pa do danas, pa je moguće da osim sebe i svojih prijatelja,na fotografijama prepoznate i roditelje ili možda čak baku ili djeda.Izložba je zamišljena kao interaktivna – ako nekoga prepoznate, slobodno upotrijebite crveni marker i napišite o kome se radi.Više informacija o manifestaciji i rasporedu ovogodišnjeg izdanja “Tišine Molim!” možete pronaći na službenoj stranici festivala tisinamolim.com i na Facebook stranici Tišina Molim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *