Input your search keywords and press Enter.

TRADICIONALNA TOMBULA  ZA FESTU SV.VLAHA

Turistička zajednica grada Dubrovnika povodom Feste sv.Vlaha tradicionalno organizira  humanitarnu tombulu, koja će se održati na Stradunu, 3. veljače s početkom u 16 sati uz poznatog DJ-a Vjevericu.  Prodaja kartela vršit će se ispred palače Sponza, sat vremena prije početka po cijeni od 2 Eura za jednu kartelu.

Pozivamo Dubrovčane i njihove goste da se pridruže i sudjeluju u humanitarnoj zabavnoj igri koja tradicionalno okuplja brojne posjetitelje, gospođe i gospare, barjaktare, stanovnike okolice, festanjule i djecu, a prihod od prodaje kartela namijenjen je projektu sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju „Special Power League“.

Tombula na Stradunu u duhovitih je Dubrovčana, sklonih ruganju, podrazumijevala i “zakidivanje”, gađanje ljutim narančama i jajima, stoga su se brojevi izvlačili na taraci palače Sponza. Svako izvlačenje broja publika komentira, svi su dobro raspoloženi i zabavljaju se.  Josip Bersa najbolje opisuje taj običaj i ljude u knjizi “Dubrovačke slike i prilike 1800. – 1880.”: “Pred gotičko-renesansnim pročeljem krasne starinske carinare — palače Sponza — na terasi izložena je, da je cio grad vidi, velika ploča s brojevima tombule. Pažnja se napinje; oči se upiru u ploču, uši se ćule. Neka duboka glasina navješćuje broj, i u isti mah sve glave, kao da ih je jedna velika ruka sve ujedanput tisnula u potiljak, pognu se na teskeru”.

Dođite na Stradun, učinite dobro djelo i zabavite se!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)