Input your search keywords and press Enter.

Tradicionalna tombula na Stradunu

Tradicionalna tombula omiljena je zabava svih generacija, u predvečerje dana Feste sv.Vlaha okuplja male i velike, zaokružuju se brojevi, lete naranče.

Sve je veselo i zabavno i s humanitarnom namjenom. Prihod naše tombule ove je godine namijenjen Udruzi za Down sindrom Dubrovačko-neretvanske županije. Pridružite nam se , kartele nabavite u TIC Pile od 1. do 3 .veljače ili na Stradunu neposredno prije početka tombule! Tombula će se održati dana 3.veljače u 16 sati.

Prema tradiciji koja po dubrovačkom povjesničaru Josipu Bersi datira još iz 1842.godine, Poslijepodne na Festu sv. Vlaha ispred palače Sponza ponovno će se igrati tombula. Omiljena igra Dubrovčana, koja na parčev dan okupi barjaktare, gospođe i gospare, svečano odjevene stanovnike okolice, festanjule, djecu i sve namjernike održava se niz desetljeća uzastopce.

Ženske noge – 77, štap od metle-11, nono-90, juda-13, mulac-1, karakteristične su dubrovačke interpretacije brojeva koji se izvlače i uzvikuju, izazivaju uzdahe i komentare, a terna, činkvina i tombula, dobici su koji motiviraju, ljute i raduju!

Tombula na Stradunu tradicionalna je manifestacija,jer je ova igra duboko ukorijenjena u dubrovačku tradiciju i obiteljski život, pa je i u današnje vrijeme u domovima mnogih ostala omiljenom zabavom svih generacija. Tombula na Stradunu u duhovitih je Dubrovčana , sklonih ruganju podrazumijevala i “zakidivanje”, gađanje ljutim narančama i jajima, stoga su se brojevi izvlačili na taraci palače Sponza. Svako izvlačenje broja publika komentira, dok jedni negoduju, drugi se raduju ,ali svi su dobro raspoloženi i zabavljaju se. Pridružite nam se na zabanoj tombuli na Stradunu, 3.veljače 2017. u 16 sati.

Jelka Tepšić, voditeljica Odjela za komunikacijske taktike, TZ grada Dubrovnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *