Input your search keywords and press Enter.

Svjetska premijera 4 godišnja doba za 3 klavira na 67. Igrama

Matej Meštrović, Matija Dedić i poznati turski pijanist i skladatelj Hakan Ali Toker praizvest će „Četiri godišnja doba za tri klavira“ na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama, u ponedjeljak 25. srpnja s početkom u 21:30 ispred Kneževa dvora.

Matija Dedić večer će otvoriti izvedbom Badinerie J. S. Bacha, Hakan Ali Toker izvest će Bachovu Toccatu i Fugu u plavom, a potom će uslijediti dugo iščekivana svjetska premijera Meštrovićeve obrade Vivaldija za tri klavira.

– Vivaldijeva Godišnja doba sjajno odgovaraju temperamentu i mašti Mateja Meštrovića i njegovih glazbeničkih suradnika na ovom projektu. Pri tom, svi oni zadovoljavaju i onaj osnovni i glavni uvjet koji mora ispuniti svatko tko se na ovaj način usudi i odluči poigrati s Vivaldijevim notama: svi su pošteni majstori svog umjetničkog zanata, svi su virtuozi – zapisao je Branimir Pofuk i time naznačio kako je ovo jedinstvena izvedba koja se ne propušta.

Matej Meštrović bez sumnje je najsvestraniji umjetnik na hrvatskoj kulturnoj sceni. Pijanist i skladatelj, svoje područje interesa i djelovanja ne ograničava isključivo na pozornicu. 2013. godine započinje suradnju s redateljem Krešimirom Dolenčićem, pa osim kazališnih predstava „Buba u uhu“ i „Čudesna Šuma“ dvije godine za redom otvara Dubrovačke ljetne igre sa skladbom “Neka uđu” koju je Meštrović skladao za simfonijski orkestar, dva zbora, Linđo, te Sudar Percussion. Meštrović je na Dubrovačkim ljetnim igrama sudjelovao i kao kompozitor i izvođač u dramskoj premijeri predstave „Dubrovačka trilogija“ u režiji Staše Zurovca. Trijumf Matije Dedića obilježio je ovogodišnju dodjelu Porina, osvojivši ih čak šest, među kojima i onaj za album godine. Jazz album „Matija svira Arsena” proglašen je najboljim na 23. dodjeli Porina, a imat ćemo ga prilike čuti na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama već dan poslije ovog koncerta, 26. srpnja u Dvoru. Matija Dedić od Hrvatskog je društva skladatelja dobio nagradu za album pod nazivom „Octopussy“ u kategoriji najboljeg mladog hrvatskog skladatelja i autora u posljednjih 10 godina, a u srpnju 2002. godine nastupio je na Montreux Jazz festivalu u Francuskoj kao jedan od 11 finalista od više od 400 pijanista iz cijelog svijeta. Turski pijanist, skladatelj i pedagog Hakan Ali Toker, osim formalne naobrazbe, bavio se proučavanjem improvizacije i turske glazbe, i sam naučio svirati instrumente kanun i harmoniku. Do danas je nastupao u 28 zemalja kao solist i s drugim umjetnicima. Tijekom devet godina provedenih u SAD-u, bavio se i glazbom Srednjeg istoka, Središnje Azije i Južne Amerike. Dijelio je pozornicu s brojnim renomiranim umjetnicima istoka i zapada, ali i surađivao s različitim ansamblima, pjevačima, plesačima, pjesnicima i žonglerima.

Ulaznice za koncert „Vivaldi 4 godišnja doba za 3 klavira“, kao i sve ostale programe Dubrovačkih ljetnih igara, dostupne su na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji ulaznica ostvaruju popust od 30%.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *