Input your search keywords and press Enter.

Sveta Zemlja očima vjernika

Ovogodišnji ciklus putopisnih predavanja, „Putositnice utorkom“, Dubrovačke knjižnice
zaključile su izlaganjam o Svetoj Zemlji.

Rektor crkve sv. Vlaha, don Toma Lučić, održao je meditativno predavanje „Sveta Zemlja očima vjernika“ u utorak, 19. prosinca, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Riječ je o lijepoj, ali maloj zemlji koja je geografski na sjecištu puteva, moglo bi se reći da je središte, te se kroz cijelu povijest vode ratovi za tu zemlju. Jeruzalem je sveti grad za tri svjetske monoteističke religije: židovstvo, kršćanstvo i islam. Jerulazem na hebrejskome znači posjed dvostruka mira, a to je područje neprestano u ratu. „Najužasniji i najgori su vjerski ratovi jer vlada fanatizam“ napominje don Toma Lučić koji je publici, na temelju svoja trihodočašća, predstavio Svetu Zemlju.

„Jedan grčki mudrac Epiktet je rekao nesretan je onaj Grk, a napose Aenjanin koji u svom životu nije uspio jedanput doći na Akropolu (…), a ja na to nadodajem sretan je čovjek koji u životu ima priliku posjetiti Svetu Zemlju i u Svetoj Zemlji Betlehem te poljubiti mjesto na kojem se Isus rodio, odnosno poljubiti mjesto na kojem je Bog poljubio ovu našu zemlju“ zaključio je don Toma Lučić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *