Input your search keywords and press Enter.

Studentski teatar Lero: Libro svetoga Vlaha

Studentski teatar Lera premijerno će, u nastavku svoga programa namjenjenog najmlađima, predstaviti scenski recital Libro svetoga Vlaha u izvedbi poznate pripovjedačice bajki, Lerove dugogodišnje članice Jasne Held.

Radi se o izboru priča, legendi, svjedočenja, pjesama i raznih drugih tekstova kojima je središnji i inpirativni motiv Sveti Vlaho, svetac zaštitnik Dubrovnika. Sveti Vlaho trajna je inspiracija umjetnika koji su svojim djelima dopisivali sve one svjetovne i duhovne posvete Parcu koji bdije nad Gradom. Dubrovnik je 2016. proglasio Godinom svetog Vlaha u spomen na 1700. obljetnicu njegove mučeničke smrti a Lerova predstava Libro svetoga Vlaha u interpretaciji Jasne Held prinos je toj značajnoj i važnoj identifikacijskoj sastavnici Dubrovnika i njegova puka.

Premijerna izvedba je 23. lipnja u 18 sati u Studentskom teatru Lero u Lazaretima.

Izvedba će biti i 24. lipnja  u 18.sati, u prostoru Teatra Lero u Lazaretu izvesti scenski recital “Libro svetog Vlaha”, namijenjen djeci od 5 do 14 godina. Cijena ulaznice je 20 kuna i može se kupiti 20 minuta prije početka izvedbe.

Pripovjeda: Jasna Held / Priredio i izabrao tekstove: Davor Mojaš / Scenografija i kostimografija: Lerovci / Svjetlo, ton i tehničko vodstvo: Mato Brnjić / Umjetnička suradnja i organizacija: Ksenija Medović / Grafičko oblikovanje: Nora Mojaš

„Čuj, sveti Vlaho, / naše molitve glas! / Dubrovnik čuvaj svoj, / čuvaj sve nas!“ – Tako Dubrovnik pjeva o svom svecu zaštitniku stoljećima. Tako svi mi slavimo sveca zaštitnika grada kojeg Sveti Vlaho drži u svojoj lijevoj ruci. I nježno nas ljulja. I pazi, i ljubi i čuva. A Dubrovčani mu uzvračaju molitvama, pjesmom, spomenima i dobrim željama u kojima prepoznaju svoj san o skladu i ljepoti Grada koji nas čini sretnim i spokojnim. Jer znamo tko je uvijek s nama. I kada trčimo Stradunom, kada idemo u vrtić, izlazimo iz škole, šetamo s mamama i tatama a oni s našim bakama i djedovima. I sve nas pazi Sveti Vlaho. Kako on to može? Kako sve to uspijeva? Odakle mu takva moć? U Dubrovniku se za knjigu kaže da je libro. Svako libro u sebi krije tajne, čuva priče. S Lerom ćemo zamisliti da imamo to libro debelih korica od dugih godina, otvorit ćemo ga, listati i ispričati priču Svetog Vlaha. Ćuvajući to posebno libro u srcima.

Jasna Held, rođena je u Dubrovniku. Od 1994. godine nastupa kao pripovjedačica bajki, priča i lutkarica. Sudjeluje na susretu Europskih pripovjedača bajki EPOS u Njemačkoj, gostuje u Austriji, Verlikoj Britaniji i Španjolskoj. Poznati pripovjedački teatar CRICKCRACK CLUB 2005. preporučio ju je među deset ponajboljih europskih pripovjedača. Pripovjedajući bajke i s lutkarskim izvedbama predstavila se na BOK Festivalu u Bjelovaru, Legendfestu u Istri i na Ogulinskom festivalu bajki gdje redovito nastupa od 2009. godine. Od 2007. članica je Hrvatskog centra za dramski odgoj. Članica je Studentskog teatra Lero od 1976. godine i do sada sudjelovala je u dvadesetak Lerovih predstava, projekata i raznih drugih programa. U sklopu Lerovog programa za najmlađe ostvarila je bajki: Bus ruzmarina, Tri zlatne jabuke i Čupoglava.

Screen Shot 2016-06-19 at 21.03.31

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.