Input your search keywords and press Enter.

Što će biti sa zaštićenim 300 godišnjim platanom na Pilama?

Zeleni Forum, Eko centar Zeleno Sunce i Eko Omblići uputili su SOS za platanu na Pilama!

Svim odgovornim službama u Gradu i DNŽ: Što će biti za zaštićenim 300 godišnjim platanom na Pilama?

– pitaju nas u zadnje vrijeme naši zabrinuti sugrađani preko naših zelenih kontakata u zadnje vrijeme.
Naime posljednih dana zbog gužvi na prometnicama Grada se ponovo aktualizira započeto prometno riješenje Projekta Pile iz 2006/2007 godine! Tada se namjeravalo napraviti prometnicu iza ex zgrade Atlasa na Pilama, posjeći 300 godišnje stablo platana na Pilama i srušiti 2 povijesne kuće! Prisebnošću naših ekoloških udruga i građana posebno Pilara kada smo danima danima organizirali javne prosvjede da bi zaštitili platan, povijesne zidove, vrtove povijesne kuće, platan je spašen zauvijek!

Naime 16. ožujka 2007. Ministarstvo kulture RH donijelo je odluku o njegovoj trajnoj zaštiti kao spomeniku krajobrazne arhitekture. Tako je stablo platana na Pilama spašeno od nakane sječe dok su povijesni zid, staro nahodište i povijesni vrt nažalost do temelja uništeni zašto još nitko nije odgovarao!
Dana 18. veljače 2010. Županijska Skupština DNŽ donijela je također odluku o trajnoj zaštiti platana na Pilama kao spomeniku parkovne arhitekture. Evo izvadtka iz te odluke:
Platanus orientalis – azijski platan iz 18. stoljeća na Pilama, na jučerašnjoj sjednici, Županijske skupštine 18.2.2010., proglašen je zaštićenim spomenikom parkovne arhitekture. Vijećnici su ovu odluku donijeli jednoglasno, a ona znači, između ostalog, da su u blizini platana zabranjena izvođenja radova koja bi ugrožavala uvjete za rast i razvoj stabla, kao i onečišćavanje te zapuštanje zaštićenog područja.

U obrazloženju ove odluke stoji kako je orijaška fizička pojava platane integralni dio kulturnog krajobraza Pila i to kao simbol identiteta vrtnog predgrađa Pila. Za platan i zaštićeno područje 1414 metara četvornih oko njega, tijekom slijedećih šest mjeseci trebao bi se donijeti Pravilnik o unutarnjem redu. Zaštita platana baca novo svjetlo na projekt uređenja platoa Pile u kojemu je bilo predviđeno izmještanje ceste i autobusnog okretišta na područje sada zaštićenog spomenika krajobrazne arhitekture.”

Vjerujemo da će se nakon ovog našeg ponovnog otvorenog zelenog apela za zaštićeni platan na Pilama koji ovih dana dominira Pilama i zapadnim dijelom Grada sa svojom bujnom velikom zelenom krošnjom dobro razmisliti i zaustaviti svaka pomisao na sječuj jednog od najvrijednijih stabala ne samo u Gradu nego i u cijeloj našoj županiji!

“Vidjeti neće oči moje pjesmu ko stablo lijepa što je “

Predsjednica: Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *