Input your search keywords and press Enter.

Stižu narančini iz Neretve

DIRH – Državni inspektorat produžio radno vrijeme kako bi i ove godine bio podrška poljoprivrednicima iz doline Neretve

Kako bi mandarine iz doline Neretve bez zadrške stigle na tržišta trećih zemalja Državni inspektorat, odnosno fitosanitarna inspekcija na graničnim prijelazima Nova Sela i Ploče te poljoprivredna inspekcija u Ispostavama Metković, Ploče i Imotski, tijekom listopada i studenoga radit će i vikendom od 07:00 do 15:00 sati.

Tako se Državni inspektorat i ove godine prilagodio poljoprivrednicima, proizvođačima mandarina kako bi pravovremeno plasirali svoje proizvode na tržište EU-a i trećih zemalja.

‘Veseli nas što smo logistička podrška našim poljoprivrednicima’ rekao je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić i dodao kako ovim potezom Državni inspektorat izravno daje svoj doprinos rastu domaćeg gospodarstva, odnosno povećanju izvoza.

Naime, tijekom sezone izvoza plodova mandarina fitosanitarni inspektori obavljaju fitosanitarni pregled pošiljaka i izdaju fitosanitarni certifikat. Ova ‘svjedodžba o zdravstvenom stanju bilja’ prati svaku izvoznu pošiljku do prispijeća u zemlju uvoznicu. Fitosanitarnim pregledom svake pošiljke jamči se da plodovi nisu zaraženi nijednim karantenskim štetnim organizmom. Kako bi plodovi mandarine bili u skladu s tržišnim standardima voća i EU standardima za mandarine, nadzore će obaviti i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata.

Cilj fitosanitarnih nadzora je spriječiti širenje karantenskih štetnih organizama kao što je sredozemna voćna muha (Ceratitis capitata), štetnik koji u Hrvatskoj, između ostaloga, napada plodove mandarine. Ličinke ove sitne mušica uzrokuju gnjiljenje i neupotrebljivost plodova.

Broj pregledanih pošiljaka mandarina u pojedinoj sezoni ovisi ponajviše o urodu. Tako je tijekom listopada i studenoga prošle godine pregledano 12.531,00 tona mandarina namijenjenih za izvoz u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Ako uoči zaraženu pošiljku inspektor za nju ne izdaje fitosanitarni certifikat. Prošle godine u devet pošiljaka utvrđena je prisutnost sredozemne voćne muhe (Ceratitis capitata). Prisutnost ovoga štetnika varira od 1 do 7 %, ovisno o godini i proizvođaču.

Tamo gdje se utvrdi prisutnost štetnika provode se zakonom propisane higijenske mjere.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *