Input your search keywords and press Enter.

Stanko Ivanković ”Mrak Muzeja”

U Galeriji Flora slikar Stanko Ivanković predstaviti će seriju slika ”Mrak muzeja”. Otvaranje izložbe je danas u 21 sat, a biti će otvorena do 22. kolovoza. Radno vrijeme galerije je od 17 do 22 sata.

‘Mrak muzeja’ serija je slika Stanka Ivankovića u kojoj odsustvo svjetla i nejasan, zrnati opažaj tek naslućenom objektu interesa pridavaju novu i drugačiju ulogu. Ti objekti umjetnikova/gledateljeva interesa, u ovom slučaju umjetnička djela i prostori kojima dominiraju, rasvijetljeni dnevnim svjetlom ili pretpostavljenom pozicijom, emitiraju nešto jasnije poruke. Našavši se u posvećenom mraku, zapravo istinskom objektu Stankovih slika, i stapajući se s njim, umjetnička djela i muzejska oprema pulsiraju svoju kolebljivu prirodu. Pritajenost umjetničkih predmeta, u to gluho doba, dopušta noći da ih koristi kao medij za nove oblike stvaralačke djelatnosti, kojoj je, prirodom svog posla, jedini konzument, ali i slikovni označitelj, Stanko Ivanković. Perspektivom i kadrom kakve nalazimo na noćnim snimcima muzejskih nadzornih kamera, kao i generiranom niskom rezolucijom slike, Ivanković postiže dojam ritmične pokrenutosti prostora. Slika kao da laganim pomakom izmiče pogledu. Baš kako bi prizor izgledao kad bismo ga i mi promatrali iz mračnog kutka muzejske sobe. A možda i ne moramo fizički biti tamo da osjetimo pritajeni strah kojim zrače modro-ljubičaste i zelenkasto-plave čestice noći. Mrak muzeja. Mrak.

Stanko Ivanković je rođen u Zenici 1959. godine. 1979. u Splitu je završio srednju Školu za primijenjenu umjetnost i od tada se bavi slikarstvom. Izlagao je na jedanaest samostalnih i deset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Dubrovniku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.