Input your search keywords and press Enter.

Spasimo plavo srce Europe! Rijeka Ombla naša rijeka života!

djecaEko-Omblići se uključuju u međunarodni projekt „Spasimo plavo srce Europe˝(Save the blue heart of Europe)

‘Spasimo plavo srce Europe’ je naziv međunarodnog projekta za zaštitu rijeka Europe u koju su se uključili ovih dana i naši mladi ekaoktivisti Eko-Omblići & Zeleno Sunce, Rijeke dubrovačke.
Projekt Spasimo plavo srce Europe pokrenula je nevladina organizacija Riverwatch (Austrija) u suradnji s njemačkom zakladom EuroNatur te Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode. Cilj projekta je zaustavljanje štetnih hidroenergetskih projekata na rijekama Europe budući se radi u najbolje očuvanim riječnim sustavima Europe!

Deklaraciju su već uz Dan Planeta zemlje 22. 4. 2015. potpisali predstavnici nevladinih organizacija, tj. 15 najvećih organizacija za zaštitu okoliša koje se bave zaštitom područja uz rijeku Savu od njezina izvora do ušća u Dunav. Riječ je o organizacijama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije te Hrvatske. Potpisivanjem deklaracije te organizacije, upućuju poziv izabranim vlastima u svojim zemljama da zaustave započete i planirane štetne hidroenergetske projekte na rijeci Savi i njenim pritocima, te preuzmu odgovornost za očuvanje biološke raznolikosti rijeke Save.
Projekt ‘Spasimo plavo srce Europe’ pokrenula je nevladina organizacija Riverwatch (Austrija) u suradnji s njemačkom zakladom EuroNatur te Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode. Cilj projekta je zaustavljanje štetnih hidroenergetskih projekata na rijekama Balkana budući da se radi o najbolje očuvanim riječnim sustavima u Europi.
Već punih 20 godina (od 1995) naše ekološke udruge Eko-Ombla, Eko-Omblići, se bore (2007. su se priključili i mladi ekokativisti Zelenog Sunca-Green Sun) za očuvanje naše rijeke Omble-naljepše i najmanje ponornice svijeta protivu štetnog projekta HE Ombla, projekta koji bi zauvijek uništio jedinstveni ekosustav Omble i Viline špilje svrstanih od 1.7.2013. u europsku ekološku mrežu Natura 2000.
Kao što znamo Gradsko vijeće Dubrovnika je 18. svibnja 2015. donijelo Deklaraciju protiv gradnje HE Omble na rijeci Ombli odnosno području značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke a vjerujemo da će to učiniti uskoro i vijećnici Županijske skupštine DNž na svojoj slijedećoj sjednici.
Ovih dana ćemo započeti snimanje video filmića pod nazivom Rijeka Ombla-naša rijeka života (River Ombla-our River of life) na izvoru rijeke Omble s našim mladim ekoaktivistima Eko-Omblićima na temu: „Spasimo plave srce Europe“ kako bismo se priključili svim ekoaktivistima Europe koji štuju i čuvaju svoje rijeke-rijeke života!
Glavnu festu na rijeci Ombli u okviru projekta „Spasimo plavo srce Europe imati ćemo tijekom ovog ljeta (o točnom terminu ćemo obvjestiti javnost putem medija)
„Omblo draga rijeko života, živjeti pored tebe prava je ljepota“

Ml.tajnica: Vanja Vrbešić
Voditeljica projekta: Jadranka Šimunović