Input your search keywords and press Enter.

CAPT. STJEPKO MAMIĆ NA XII DANIMA SUVREMENE UMJETNOSTI AMACI U RIMU IZLAŽE NA DVJEMA PRESTIŽNIM LOKACIJAMA: U MUZEJU CROCETTI I GALERIJI ROSSO CINABRO
NA IZLOŽBI U RIMSKOM MUZEJU CROCETTI DJELIMA DUBROVAČKOG SLIKARA STJEPKA MAMIĆA I SLAVNE AMANDE LEAR DIVILI SE BROJNI VIP GOSTI
Dubrovački slikar i pomorski kapetan Stjepko Mamić već po treći put unatrag mjesec dana predstavio se svojim umjetničkim djelima u Rimu.
15. 10. 2016. god. otvoreni su XII dani suvremene umjetnosti (Giornata del Contemporaneo) AMACI u Rimu u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti Italije koji traju do 30. 10. 2016. god. Tom prigodom djela dubrovačkog slikara pomorskog kapetana Stjepka Mamića uvrštena su u dvije postavke u renomiranim muzejsko-galerijskim prostorima: “Visioni”Amande Lear i “Roma Calling” suvremenih umjetnika u Muzeju Crocetti te na izložbi “ Identita Composite” u Galeriji Rosso Cinabro, koja je od 2014.god. uvrštena među deset najboljih rimskih galerija.
U Museo Crocetti, sjedištu Fondacije Venanzo Crocetti, kultnog talijanskog skulptora 20.stoljeća, otvorene su izložbe kuratora uvaženog prof. Vittoria Sgarbia “Visioni” svjetski poznate multimedijske umjetnice Amande Lear i međunarodne izložbe grupe odabranih suvremenih umjetnika “Roma Calling”, po odabiru prof. Vittoria Sgarbia, Amande Lear i Salva Nugnesa. Na ovoj izložbi publika ima priliku vidjeti pet djela dubrovačkog slikara nastalih u različitim serijama tijekom zadnjih 10 godina: 1. Mexico, ulje na platnu , 80×60 cm, 2006. god:, 2.Two, acrylic 100×60 cm , 2014. god; 3. Corals reef, acrylics on linen canvas, size 150 x 200 cm, Year 2015; 4. Through passage, mixed media with paint for glass and ceramics on linen canvas , size 80 x 80 cm , year 2016 i 5. Long Net , mix media, paint for the glass and ceramics, with pigments and golden leaves on linen canvas, size 200 x 110 cm, Year 2016. Mamić je dobio brojne komplimente za svoj rad od nazočne publike, umjetnika, likovnih kritičara i urednika art magazina, osobito za sliku Long Net, što je već postalo uobičajeno da slike iz ove serije plijene pažnju diljem svijeta. No, na ovoj izložbi je ponovno postala aktualna i jedina preostala slika iz serije Mexico iz 2006. godine. koja je dio privatne kolekcije autora.
Na vernissageu koje je bilo na visokom nivou i kojem su nazočile brojne osobe iz kulturnog i političkog života Rima i Italije, uz brojne TV ekipe i novinare iz najznačajnijih medija koji su popratili otvorenje izložbe , uz velike mjere osiguranja, snimljena je i emisija te javljanje za RAI legendarnog TV voditelje Pipa Bauda u kojem je Amanda Lear najavila prestanak aktivnog nastupanja nakon punih 40 godina. Ova poznata svjetska multimedijska umjetnica, po rođenju francuskinja, koja se tijekom dugogodišnje respektabilne karijere uspješno dokazala u raličitim domenama umjetnosti, prvo je studirala umjetnost u Parizu koju je zapostavila zbog uspješne karijere modela i pjevačice koja je osvajala svjetske top-hit liste, postala modna ikona i poznata televizijska voditeljica a onda se vratila studiju umjetnosti u Londonu; zbližila se sa slavnim slikarom Salvadorom Daliem čija je bliska prijateljica i muza bila zadnjih 15 godina njegovog života i koji je upravo britkim kritikama njenog slikarstva potakao ju da “izvuče najbolje iz sebe”. Slikarica koja koja voli razigrani kolorit i čije slike su pune pozitivne energije, istovremeno umirujuće, bez obzira da li slika morski pejsaž, cvijeće, mačku ili njen omiljeni motiv mitskog bića s krilima. Životni put koji je počeo i nastavio slikanjem nakon iznimno uspješne karijere u drugom mediju ju i tako povezuje na neobična način s dubrovačkim umjetnikom koji se nakon uspješne karijere pomorskog kapetana duge plovidbe vratio u matičnu luku slikarstva, kojeg nikada nije bio posve zapostavio, a kojim isto tako uspješno navega. Nadalje, Mamić je nakon što su se upoznali na izložbi ” La Grande Exposition Universelle” na Eiffelovom tornju u Parizu u listopadu 2014. god., kada je capt. Stjepko dobio plaketu “The best artist in the World” za izložena djela, ostao u dobrom odnosima sa sinom Salvadora Dalia zahvaljujući čemu je Jose Van Roy Dali napisao predgovor za Mamićevu samostalnu izložbu u Londonu, u Royal Opera Arcade Gallery u svibnju 2015.god. Na izložbi u Museo Crocetti među brojnim poznatim osobama iz visokog drustva Italije i članovima jet seta bili su uz Amanadu Lear , art menagera i organizatora izlozbi “Visioni” i “Roma Calling” Salvo Nugnes, i Marina Ripa di Meana, Beppe Convertini, Fabio Canino i brojni drugi.
Budući zbog obveza i izložbe u poznatoj galeriji u San Remu La Bonbonniere Mamić nije mogao biti na izložbi s Amandom Lear u Monte Carlu, ovoj izložbi u Rimu je nazočio sa suprugom dr. sc. Dražanom Martinović Mamić. Zbog uobičajenog kašnjenja aviona Croatia Airlinesa na liniji Dubrovnik- Rim zakasnio je na otvorenje izložbe u Museo Crocetti u 18 h a na otvorenje u Galeriju RossoCinabro, u čijoj stalnoj postavci je od 24. 09. 2016. god. nije niti stigao toga dana 15. 10. 2016. U Galeriji RossoCinabro su izložene njegove slike Net- Ferrari edition, 80×80 cm, akryl/ pigmenti na lanenom platnu te diptih Vella, 2x ( 80×80 cm), mix media sa zlatnim listićima na lanenom platnu.
Inače, ovo je bilo već treće predstavljanje dubrovačkog slikara u Vječnom Gradu Rimu za posljednjih mjesec dana. Naime, nakon što se u Dvorani Coloseum u Rimskom Hotelu Kolbe, koji se nalazi u sklopu Forum Romani, 24. 10. 2016. predstavio rimskoj publici kao autor dvaju djela uvrštenih u luksuzno izdanje knjige “Quando la creatura Parla al cuore del suo Autore” autorice prof. A.F. Biondolilo, pod pokroviteljstvom Accademia Culturale Europea sa sjedištem u Rimu, Mamić je ponovno u Rimu boravio zbog postavljanja njegove slike “Homo Volans- Faust Vrančić” tijekom Znanstvenog kolokvija “Faust Vrančić” u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Udruge Machinae Novae u Papinskom hrvatskom zavodu Sv. Jeronima u Rimu 04. 11. 2016. god. Potonjem su nazočili veleposlanici Republike Hrvatske Neven Pelicarić (pri Svetoj Stolici) i dr. sc. Damir Grubiša (pri Talijanskoj Republici u Rimu ) kao i članovi Talijansko-hrvatskih društava koji su nazočili i na izložbi u Muzeju umjetnosti Crocetti kao pozvani gosti capt. Stjepka Mamića.
Najava: već idući mjesec capt. Stjepko Mamić izlaže ponovno u Italiji na tri različite izložbe: u čuvenoj Galeriji Uffizi Firenze i OnArt Gallery u Firenzi te u Alexander Museum Palace Hotelu u Pesaru. Od 30. 11. -04. 12. 2016. izlaže u Miami, USA.

dr . sc. Dražana Martinović Mamić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *