Input your search keywords and press Enter.

Sjednica Strukovne grupe graditeljstva

Sjednica Strukovne grupe graditeljstva ŽK Dubrovnik održana je jučer u Županijskoj komori Dubrovnik.

Djelatnost graditeljstva Dubrovačko neretvanske županije, usprkos rastu ukupnog prihoda od 4% u 2015. u odnosu na prošlu godinu, poslovala je s neto gubitkom od 36,6 milijuna kuna. Županijski građevinari od početka krize ostali su bez 1.400 radnika, odnosno 40% manje nego 2008. godine. U strukturi ukupnog prihoda gospodarstva DNŽ zauzimaju tek peto mjesto s udjelom 8% te treće mjesto po broju zaposlenih (11%).

Na sjednici se raspravljalo o tome kako riješiti nedostatak radne snage u graditeljstvu. Poduzetnici iz godine u godinu zahtijevaju sve veću kvotu za uvoz radnika. Samo u 2017. tvrtke u turizmu, građevini i brodogradnji tražile su kvotu od 12.000 stranaca. Od 2008. godine izgubljeno je preko 50 tisuća radnih mjesta u graditeljstvu, a broj nezaposlenih prema popisu HZZ-a narastao je za 5 tisuća. Pretpostavka je da je značajan dio tog kadra otišao raditi izvan zemlje. Nestalo je proizvodnih kadrova, većinom tesara, keramičara, zidara, armirača, soboslikara itd.

Županijski građevinari, kroz anketiranje provedeno od strane ŽK Dubrovnik, izjasnili su se da im fali kvalificirane radne snage i to najviše zidara, tesara i armirača.

Uskoro se očekuje se da će Vlada prema prijedlogu Ministarstva rada i mirovinskog sustava odobriti preko 2 tisuće dozvola za zapošljavanje stranaca za djelatnost graditeljstva.

Uz visoku nezaposlenost, 40 posto evidentiranih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje nema formalno radno iskustvo te je Hrvatska, odmah iza Španjolske i Grčke, na začelju EU prema broju nezaposlenih mladih.

Kao proaktivno rješenje problema nedostajuće kvalificirane radne snage HGK, uz potporu HOK-a započela je provedbu projekta dualnog obrazovanja koje učenicima pruža radno iskustvo, znanje i potrebne vještine i omogućava da budu plaćeni za rad. Komora se zalaže za uvođenje pilot projekta i postupno povećanje broja učenika u tom sustavu ovisno o potrebama gospodarstva, kako to postoji u Njemačkoj i Austriji. Već je nekolicina županijskih tvrtki iz građevinskog sektora izrazila želju da se uključi u provedbu projekta, zaposli učenike kao naučnike i na taj način riješi problem deficita radne snage.

Foto: www.icv.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *