Input your search keywords and press Enter.

Sjednica Gospodarskog vijeća ŽK Dubrovnik

Sjednica Gospodarskog vijeća ŽK Dubrovnik održana je danas u Županijskoj komori Dubrovnik.

Usvojen je Izvještaj o radu ŽK Dubrovnik za 2016. godinu i Plan rada ŽK Dubrovnik za 2017. godinu.

Zbog kritičnog nedostatka radne snage raspravljalo se o kvotama za zapošljavanje stranaca. Prema rezultatima ankete ŽK Dubrovnik našim poduzetnicima nedostaje radne snage najviše u graditeljstvu i turističkom sektoru. Uskoro se očekuje da će Vlada prema prijedlogu Ministarstva rada i mirovinskog sustava odobriti preko 5 tisuća novih dozvola za zapošljavanje stranaca.

Kako bi se dugoročno riješio problem nedostajuće kvalificirane radne snage HGK, uz potporu HOK-a započela je provedbu projekta dualnog obrazovanja koje će učenicima pružiti radno iskustvo, znanje i potrebne vještine ali i omogućiti da budu plaćeni za ovaj rad. Dualno obrazovanje našlo je svoje mjesto i u Programu Vlade RH, a Komora se zalaže za uvođenje pilot projekta i postupno povećanje broja učenika u tom sustavu ovisno o potrebama gospodarstva, kako to postoji u Njemačkoj i Austriji.

HGK trenutno provodi projekt Cap4App koji je financiran iz EU fondova. Riječ je o prvoj fazi projekta Dualnog obrazovanja koji ima za cilj stvoriti administrativne uvjete, proceduru i program edukacije za mentore i trenere.

Prisutni su raspravljali i o povećanju PDV-a u ugostiteljstvu. Kompliciranost i nestabilnost poreznog sustava jedno su od najvećih ograničenja poduzetnicima i investitorima što otežava poslovanje i koči realizaciju investicijskih projekata. Županijski ugostitelji protive se povećanju stope PDV, s obzirom da je i današnja stopa PDV-a od 13% viša od konkurentskih zemalja Mediterana. Naglašeno je da će povećanje PDV-a u ugostiteljstvu negativno utjecati i na poslovanje turističkih agencija s obzirom da su paket aranžmani dogovoreni već dvije godine unaprijed.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *