Input your search keywords and press Enter.

Schelling: Postupanje Hrvatske je skoro protueuropsko

Postupanje Hrvatske i Poljske pri prisilnoj zamjeni kredita u švicarskim francima u kredite u eurima je “skoro protueuropsko”, rekao je u subotu austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling i upozorio da je Europska središnja banka (ECB) formirala radnu skupinu koja ispituje pristup.

“To neće ići tako lako. Europska središnja banka također je formirala svoju vlastitu radnu skupinu koja ispituje postupak”, rekao je Schelling nakon zasjedanja Vijeća za ekonomske i financijske poslove (Ecofin) i euroskupine. Schelling je također rekao kako pristup Hrvatske ima posljedica na banke a time i na stabilnost. Prema njegovima riječima time se bavio i Ecofin jer su time pogođene i druge zemlje te da će se time pozabaviti i Europska komisija.

“Mislim da će Europska središnja banka kao i Komisija sada prići Hrvatskoj i Poljskoj bilateralno, na našu inicijativu. Tu je pogođeno više zemalja, njemačke banke ili slovenske banke. Tu isto tako imamo potporu”, izjavio je.

Kazao je da o problemu konverzije koji je hrvatska vlada odlučila provesti nije mogao razgovarati s hrvatskim ministrom financija Borisom Lalovcem jer nije nazočio sastanku. Schelling je rekao kako banke ionako stalno dobivaju nove namete i da zemlje imaju pune ruke posla da banke održe stabilnim te da nije dobro da hrvatski zakon utječe na stabilnost.

Schelling je rekao kako je razgovarao s poljskim ministrom financija i da je tamo stanje nešto drugačije nego u Hrvatskoj. “U Poljskoj su isto tako zacrtali zakon, ali su prije toga razgovarali s bankama. U Hrvatskoj banke uopće nisu bile uključene”.

Schelling je rekao kako je “dosta nacionalizama” i s govorenjem da ih nije “briga za europski ugovor”. “To tako ne ide”, rekao je Schelling dodajući kako je svoje banke osobno podupro, a ne samo pisanjem pisama.

Ministar financija Boris Lalovac rekao je u petak da vlada čvrsto ostaje kod svojih zakonskih prijedloga rješavanja problema dužnika u švicarskim francima. Da Banski dvori neće podleći pritsicima nadaju se u Udruzi Franak, kazao je za Media servis koordinator Denis Smajo osvrnuvši na austrijskog ministra koji je pak pisao i Poljskoj i Hrvatskoj i koji poručuje da će se boriti protiv neispravnih rješenja.

“Za početak bi austrijski ministar financija trebao objasniti na koji način posluju austrijske banke u RH. Zašto se ne poštuje presuda Vrhovnog suda RH, zašto se ne vrate zatezne kamate. Također mi je neprihvatljiv taj pritisak na vladu,” rekao je Denis Smajo. Za Schillinga jasna poruka i od hrvatskog šefa Vlade: “Nisam ja kriv što su njihove banke špekulirale i muljale. Neka sad to plate.”

“Rješenje koje je dugo računato i neće oštetiti banke više nego što one mogu izdržati, a izvući će dugoročno mnogo građana iz jednog teškog položaja,” rekao je Milanović. Da prevelike drame u primjeni zakona koji bi mogao koštati 8 milijardi kuna, ipak nema, da se iščitati iz najnovijeg priopćenja Narodne banke u kojem ističu da “HNB ima odlučnosti i instrumente da održi stabilnost tečaja i bankovnog sustava.”, piše Index.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.