Input your search keywords and press Enter.

S.O.S za ulicu Josipa bana Jelačića i Cavu !

Zeleni Forum, Eko centar Zeleno Sunce & Eko Omblići upitili su Gradu Dubrovniku otvoreni eko apel: S.O.S za ulicu Josipa bana Jelačića (popularnu Bourbon street) i Cavu!
Zaustavite hitno radove ispod ulice Josipa bana Jelačića na Lapad stanici (visavi Grawe), ulica je već napukla i počela se urušavati!

…poruke su koje dobijamo preko naših zelenih kontakata od jučer ujutro od naših uznemirenih sugrađana s predjela ulice Josipa bana Jelačića gdje se užurbano vode građevinski radovi još od proljeća prošle godine!
Nekoliko puta smo apelirali otvoreno zapravo od prvog dana kada su tamo posječeni vitalni stoljetni brijestovi i kada se počelo kopati oko prirodnog zaštićenog dobra Cave, prostora iz kojeg se za vrijeme Dubrovačke Republike vadio pijesak!
Zanimljivo je da smo nekoliko puta poslali dopise na Okolišnu inspekciju RH i Građevinsku inspekciju RH u proteklih 8 mjeseci ali do danas nismo dobili odgovore!
Reagirali smo i prošlo ljeto (na dojave naših sugrađana) kada su se stabla poviše građevinskih radova na dijelu ulice Josipa bana Jelačića počela ubrzano sušiti (netko ih je sigurno zalijevao starim motornim uljem?) ali ni tada nismo dobili odgovore od odgovornih institucija!
Slijedeći tjedan prognozeri vremena najavljuju obilne kiše na jugu Dalmacije, pa se pitamo zajedno sa našim sugrađanima što će biti sa dijelom ulice Josipa bana Jelačića iznad gradilišta na Lapad stanici i na Cavi s obzirom da se ulica već počela odronjavati. Ovdje mogu biti ugroženi ljudski životi s obzirom da tu prolaze automobili i ljudi žive poviše u zgradama i kućama!
Što reći nego da smo zgroženi jer naš Grad svakim danom sve više nestaje i nestaje i sve više se betonira, a sve manje drveća u njemu raste.

Od Atene do Melbournea i Seula, veliki gradovi se sve više okreću drveću kako bi se zaštitili od toplinskih valova i poplava te kako bi poticali fizičko i mentalno zdravlje ljudi, navode gradski službenici i stručnjaci za zaštitu okoliša.
Više drveća bi trebalo “smanjiti zagađenost zraka, poboljšati kvalitetu urbanog prostora i smanjiti utjecaj klimatskih promjena”,
Drveće i zelene površine smanjuju stres i potiču ljude da vježbaju i više se druže!
A što može reći na sve ovo Dubrovnik, koji je prije 30-35 godina bio jedinstven ne samo po svojoj kulturno povijesnoj baštini nego po svojoj bujnoj mediteranskoj vegetaciji!

Voditeljica zelenih kontakata Dubrovnika i okolice: Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.