Input your search keywords and press Enter.

S.O.S. za Jadran

– Velika pobjeda za kampanju! Naftne kompanije povukle su se zbog pritiska javnosti.

Koalicija “S.O.S. za Jadran” pozdravlja odluku Marathon Oil-a i OMV-a, naftnih kompanija s najvećim brojem koncesija, o odustajanju od istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu.

“Mediji su prvo javili da je razlog za tu odluku granični spor, a same kompanije danas su objavile kako su u pitanju ekonomski razlozi, niska cijena nafte i nesigurna investicija. Smatramo da je za tu odluku bio presudan glas javnosti koja se sada sasvim jasno, većinski određuje protiv ovog štetnog projekta, kao što pokazuju i najnovije ankete. Tome je zasigurno pridonijela i kampanja “S.O.S. za Jadran”,” izjavio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Koalicija udruga podsjeća kako je predsjednica Uprave AZU-a, Barbara Dorić, prije samo nekoliko dana obmanula javnost izjavivši da su pregovori s kompanijama završeni i kako će ugovori biti potpisani do kraja srpnja. Zbog ovakvih neodgovornih tvrdnji te sveukupnog vođenja ovog štetnog projekta, tražimo smjenu gđe. Dorić i ukidanje AZU-a kao nekompetentne i nepotrebne institucije. Također pozivamo ministra Vrdoljaka da kao politički najodgovornija osoba u ovom projektu prepunom rupa i nepravilnosti podnese ostavku!

“Još jednom pozivamo Vladu RH da posluša građanke i građane te odustane od ugovora s preostala tri koncesionara. Tražimo da se proglasi moratorij na naftne bušotine u Jadranu. Budućnost nije u fosilnim gorivima, nego u obnovljivim izvorima energije za koje imamo sjajne potencijale i to baš na Jadranu. Kampanja “S.O.S. za Jadran” se svakako nastavlja. Zajedno s međunarodnim partnerima borit ćemo se protiv novih bušotina s obje strane Jadranskog mora,” zaključuje Luka Tomac, potpredsjednik Zelene akcije.

Zoran Tomić, Greenpeace
Luka Tomac, Zelena akcija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *