Input your search keywords and press Enter.

Ruši se ljetnikovac Gundulć-Rašica na Petki

Zeleni Forum, Eko centar Zeleno Sunce, Klub prijatelja Lokruma i Zeleni telefon Eko Fon upućuju žurni apel na slijedeće adrese:

1. Ministarstvo kulture RH, Zagreb – Ministrica Nina Obuljen Korzinek

2. Konzervatorski odjel Dubrovnika, pročelnica Žana Baća

3. Javna ustanova za zaštićene prirodne vrijednosti DNŽ – Ravnatelj Ivica Grilec

Otvoreni apel za spas renesansnog ljetnikovca Gundulić–Rašica na Petki: Tko to devastira ljetnikovac (iz 16.st.) Gundulć-Rašica na Petki? – pitaju nas zabrinuto naši sugrađani protekla 3 dana na naš Zeleni telefon Eko Fon 020/453-850 te preko naše FB stranice! Molimo dođite što prije i vidjet ćete kako su bagerima uništili povijesni zid i renesansni vrt ljetnikovca!

Odmah smo se po dojavama zaputili jučer popodne u našu 11. Eko patrolu ove godine i sa stražnje strane ljetnikovca Gundulić-Rašica prema ulaznoj rampi u Petku zatekli bezdušnu devastaciju povijesnog zida ljetnikovca i njegova renesensansnog vrta. Pored mjesta ovog kulturocida stajala su dva bagera jedan kod razrušenog zida a drugi u vrtu ljetnikovca! Tko je to imao snage i srca srušiti dio povijesnog zida ljetnikovca Gundulić-Rašica iz prve polovine 16 st. i ući bagerima u njegov renesansni vrt s kamenim stupovima? Sprema li se i tu betonizacija?

„Stari ljetnikovac Rašica, smješten je u podnožju Velike Petke. Dao ga je sagraditi Junije Gundulić u prvoj polovici 16.st. U to vrijeme vlastelinska obitelj Gondola–Gundulić bila je među najbogatijima u Dubrovniku. Ovaj ladanjski kompleks posjeduje nekoliko sporednih, gospodarskih kuća i prostrani vrt na tisuće kvadratnih metara u kojem su bili vinogradi i maslinici. Jedini je ljetnikovac na području Lapada koji je posjedovao obrambenu kulu i mlinicu za mljevenje maslina.
Zemljišni posjed koji je nekada pripadao ovom ljetnikovcu prostirao se sve do današnjeg Dalmatinskog puta. Stara Gospina kapela, poznata pod nazivom sv. „Mati Dolorosa“, (Majka Žalosna), iz polovice 17.st.˝

Molimo vas da odmah reagiraju Vaše inspekcijske službe za zaštitu kulturne baštine Dubrovnika kako bi zaustavile dalju devastaciju renesansnog ljetnikovca Gundulić-Rašica!

Predsjednica: Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *