Input your search keywords and press Enter.

Retrospektivna izložba Mile Kumbatović Od Krka do galaksija

Retrospektivna izložba Mile Kumbatović Od Krka do galaksija bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 2. lipnja u 20 sati.

Na izložbi će biti predstavljeno raznorodno pedesetogodišnje stvaralaštvo ove zanimljive umjetnice u odabiru povjesničarke umjetnosti, Ivanke Reberski, jedne od najboljih poznavateljica njenog opusa. Prema riječima autorice izložbe, slikarstvo Mile Kumbatović obilježeno je velikim mijenama, a njezin interes i slikarski svijet kreću se od neposrednog doživljajnog zavičajnog krajolika otoka Krka preko mikrostruktura kamena do makrokozmosa, od krčkog kamenjara do svemirskih galaksija. Za razliku od svog supruga, poznatog slikara Otona Glihe u čijoj je sjeni živjela i stvarala, a koji je umjetničku karijeru gradio na prepoznatljivim motivima, Mila Kumbatović je često eksperimentirala s novim tehnikama i medijima. Rane radove (krajolici, mrtve prirode i portreti dinamičnih kromatskih ritmova i odnosa) izvodi u duhu postimpresionizma i cézannizma. U kasnijim se radovima približila apstrakciji biomorfnih asocijacija, oporih i jednobojnih površina (Svijetli krug, 1970), a potom se vratila trajnoj tematskoj zaokupljenosti, krčkim krajolicima, koje gradi jakom ekspresivnošću (Škoj sv. Marka, 1974). U zrelim 70-im godinama Mila Kumbatović počinje raditi skulpturu prema riječima Ivanke Reberski, hrabro se upuštajući u pravu avanturu invencija, dodajući kako je i u skulpturi umjetnica nastojala spojiti realne i alternativne svjetove u poznatom ciklusu “Industrijska skulptura”, koji je nastao od 1975. do 1980. U tome ciklusu Kumbatović za skulpture rabi elemente strojeva i gotove tvorničke proizvode kao dijelove slobodnih trodimenzijskih konstrukcija. Važan dio njezina opusa su izrada mozaika i staklenih skulptura.

Biografija:

Mila Kumbatoviće rođena je u Omišlju 17. VI. 1915. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1940. (O. Mujadžić, M. Tartaglia). Slikarstvo joj je bila primarna, no ne i jedina preokupacija. Bila je srednjoškolska pedagoginja, bavila se grafikom, mozaikom i ilustracijom za dijafilmove ekraniziranih priča. Mila Kumbatović samostalno je izlagala u Zagrebu, Krku, Rijeci, Beogradu i Parizu. Zadnja retrospektivna izložba velike umjetnice bila je godine 2003. u Galeriji Klovićevi dvori. Izložbu je pratila opsežna monografija Ivanke Reberski. Umrla je u Zagrebu 17. X. 2004. godine.

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 24. srpnja 2016. godine.

Radno vrijeme: svaki dan, osim ponedjeljka, od 9 – 20 h

Umjetnička galerija Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *