Input your search keywords and press Enter.

Reakcija produkcije “Robin Hood Origins” na pismo Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske

Produkcija filma “Robin Hood: Origins” opovrgava neistinite navode iz pisma prosvjeda Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske vezane uz navodno “bezobzirni odnos prema spomeničkoj sredini Dubrovnika za svrhe filma Robin Hood: Origins”, a posebno dvije tvrdnje iz spomenutog pisma – o navodnom požaru te o oštećenjima Straduna prouzročenim prolaskom konja.

U ponedjeljak, 6. ožujka, u popodnevnim satima filmska produkcija “Robin Hood: Origins” sprovela je akciju kontroliranih specijalnih efekata prilikom koje je simuliran požar na setovima izgrađenim u luci Posat. Za simulaciju požara proizvodili su se plamenovi uz pomoć mehaničkih plinskih mlaznica, a kako bi se izbjeglo zapaljenje drvenih setova, isti su bili premazani protupožarnom tekućinom.  
Cijela akcija odvijala se na sigurnoj udaljenosti od gradskih zidina te pod nadzorom iskusnih stručnjaka s područja specijalnih efekata. U neizglednom slučaju zapaljenja, osigurana su vatrogasna vozila kao dodatna sigurnosna mjera.
Također, svi konji koji su prolazili Stradunom za vrijeme snimanja filma bili su raskovani, ili su na kopitima imali tzv. gumene cipelice, a kotači na kočijama imali su gumene obloge.
Svi scenografski zahvati u javnom prostoru rađeni su pod nadzorom i u suradnji s konzervatorima, te su u potpunosti usklađeni s pravilima struke i važećim pravnim propisima.  Sukladno preuzetim obvezama, produkcija udovoljava svim zahtjevima konzervatora prilikom vraćanja lokacija u prvobitno stanje. 
Fotografija 1, snimljena prije početka snimanja, te fotografija 2, koja je nastala nakon završetka snimanja filma “Robin Hood: Origins” u Dubrovniku pokazuju da, izuzev priljeva od desetaka milijuna kuna lokalnoj zajednici, niza donacija i neosporno velikog publiciteta, snimanje ove visokobudžetne holivudske produkcije nije ostavilo nikakvih drugih posljedica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.