Input your search keywords and press Enter.

RAZVOJ ZRAČNE LUKE DUBROVNIK

Zračna luka Dubrovnik u dolaznom zimskom razdoblju nastavlja realizaciju Projekta „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“ sufinanciran sredstvima Europske Unije, putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Najosjetljiviji dio Projekta je rekonstrukcija uzletno – sletne staze (USS-e), koja se prema dinamičkom planu izvođenja radova nastavlja početkom studenoga 2018. Navedena rekonstrukcija započela je prošle godine i dovršena u duljini od 1200m.
Projekt Razvoj ZLD u razdoblju zimske sezone (28. listopada 2018. – 30. ožujka 2019.) odvijati će se u tri faze:
• Faza 1 (početak studenog – sredina studenog): u ovom razdoblju započeti će radovi rekonstrukcije na USS-a zbog čega će na snazi biti ograničena USS–a čija će duljina tada iznositi 1425m za slijetanje i 1575m za uzlijetanje;
• Faza 2 (kasni studeni – početak prosinca): u ovom razdoblju nastaviti će se sa radovima na USS-i, dok će ograničenja biti nešto drugačija u odnosu na Fazu 1. Duljina USS-e za slijetanje iznositi će 1425m dok će za uzlijetanje biti raspoloživo 1515m;
• Faza 3 (prosinac 2018. – ožujak 2019.): u ovom razdoblju će se izvoditi radovi na USS–i, ali ograničenja USS–e će biti znatno manja u odnosu na Faze 1 i 2. Raspoložive duljine za slijetanje i uzlijetanje iznositi će 2100m.
U navedenim fazama realizacije Projekta osigurati će se ILS LOC ONLY procedura slijetanja zrakoplova iz smjera RWY12 i procedure slijetanja zrakoplova RWY12 i RWY30 na temelju satelitsko – navigacijske tehnologije (GNSS).

Na temelju navedenog, kritično ograničenje za operacije zrakoplova je duljina raspoložive USS-e. Iz tog razloga u Fazama 1 i 2 očekuju se operacije zrakoplova kojima slijetanje i polijetanje nije ograničeno navedenom duljinom staze.
Svi naši korisnici usluga su s ovom odlukom već ranije službenim putem obaviješteni, te su isti prilagodili svoje redove letenja u skladu s ograničenjima. Zračna luka Dubrovnik odobrila je red letenja za zimsku sezonu 2018./2019. svim zračnim prijevoznicima koji su isti podnijeli. Uz odobrenje zahtjeva dostavljeni su definirani uvjeti za operacije zrakoplova prema navedenim fazama Projekta.
Realno je za očekivati da neće svi prijevoznici u Fazama 1 i 2 uspjeti osigurati odvijanje operacija zbog nemogućnosti prilagodbe flote operativnim ograničenjima za vrijeme ovih faza. S našim nacionalnim prijevoznikom Croatia Airlines osigurali smo prometovanje za i iz Zagreba na način da će u uporabi biti manji zrakoplovi kako bi svakom putniku bilo omogućeno doputovati i otputovati iz i za Dubrovnik.
Razdoblje studeni i prosinac je odabrano za radove na USS-i zbog najmanjeg broja letova tijekom godine u tom razdoblju.
Sve naše cijenjene korisnike usluga molimo za strpljenje i razumijevanje obzirom da se radi o golemom projektu koji bi trebao zadovoljiti potrebe svih naših korisnika za budućih dvadesetak godina.

Zračna luka Dubrovnik d.o.o.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *