Input your search keywords and press Enter.

Putopis s juga Švedske: Jonkoping

Švedska – ogromna država prekrivena šumom, država s relativno malo stanovnika s obzirom na njenu površinu, država uvijek na vrhu popisa zemalja s visokim životnim standardom, neovisna, neutralna, prelijepa, hladnih temperatura, ali toplog srca.

Mnogima se možda ne bi svidjele te hladne temperature, ali i to ima svoje rješenje, a ono leži na jugu Švedske, na kojem se nalazi i tema ovog putopisa: u Smalandu, na jezeru Vattern, u blizini Goteborga, između Stockholma i MalmoaJonkoping.

Što se tiče samog puta iz Dubrovnika do Jonkopinga, treba uzeti u obzir da se radi o dva mala aerodroma i direktne karte će uvijek biti skupe. Najbolja opcija je iz Dubrovnika ili Zagreba poći u Goteborg, možda sa presjedanjem u Frankfurtu ili Munchenu. Osim malog aerodroma, Jonkoping ima i autobusni i željeznički kolodvor, kojeg je lijepo posjetiti čak i bez korištenja njegovih usluga, jer se radi o jako lijepoj građevini. Ako pak netko poželi posjetiti neki grad u blizini, Goteborg je vjerojatno najbolji izbor.

Provevši u Goteborgu samo jedan dan, ne mogu puno toga preporučiti, ali glavni dio grada je ulica pod imenom Avenija (Avenyn). Prekrasna je za prošetati se, kupovati, popiti kavu, pojesti nešto. Na njenom samom kraju nalazi se goteburški muzej koji zapravo nije muzej u pravom smislu riječi, već izložbeni prostor, pa je postav stalno drukčiji. Ono što je posebno lijepo posjetiti u Goteborgu u božićno vrijeme je Liseberg – njihov poznati zabavni park. Najbolji je za djecu manjeg uzrasta. Ima i mnogo atrakcija za starije, ali većina njih je otvorena u ljetnom razdoblju. Od ringišpila preko klasičnih autića do adrenalinskih vožnji i vlakova smrti, svatko može pronaći nešto za sebe. Osim vožnji, tu je i nekoliko kuća strave, puno kafića, restorana, igara na sreću i različitih sadržaja za najmlađe, kao što su dvorci. Jako lijep dio je Lappland – inspiriran stvarnim mjestom koje je četvrtina švedske površine. To je najhladniji i najtamniji dio Švedske. U Lapplandu u zabavnom parku možete kušati meso soba. Ne da možete, već morate!

Još jedan zanimljiv gradić je Falkoping – pogotovo za ljubitelje sira. Tamo se nalazi poznata tvornica sira, Falbygdens Ost.

Pri povratku u Jonkoping mogu se vidjeti silne farme i kolibe uz cestu, no većina njih se ne može vidjeti: nalaze se u šumi i uz jezera. Osim kućnih domaćinstava, mnoge od tih koliba su vikendice, kako Šveđana, tako i stranaca. Ono što ih čini pristupačnima je njihova iznenađujuće niska cijena i odlična prometna povezanost. Ipak, niska cijena se ne odnosi na one kućice koje su odmah uz jezera. Šveđani kažu da su te kolibe većinom u vlasništvu Nijemaca.

Jonkoping ima i svoj ”grad blizanac”, a to je Huskvarna, s kojom se polako spaja u jednu cjelinu. Huskvarna je noviji dio, a Jonkoping je jedan od najstarijih gradova u Švedskoj, što govori njegov nastavak koping, što znači trgovačko mjesto.

Ako se netko pak nađe željan shoppinga u Jonkopingu, ima tri opcije: stari grad, A6 i stari industrijski dio. Najpopularnija i najviše obećavajuća opcija je A6 – veliki shopping centar na rubu Jonkopinga. Do njega je vrlo jednostavno doći autobusom, ali i pješke uz pravu temperaturu, jer je put do njega apsolutno prekrasan i šteta ga je propustiti. A6 je prepun poznatih svjetskih brendova, ali i švedskih, kao što su Bik Bok i Carlings, za koje će mnogi reći da redovito izborom i kvalitetom zasjene one svjetske. Između ostalih velikih trgovina oko same zgrade A6-a, tu je i slavna Ikea.

Sljedeća shopping opcija je stari industrijski dio, gdje su trgovine smještene u zgrade starih tvornica pa imaju vrlo urban i zanimljiv interijer. Među njima se ističe Lager157.

Ostao je još stari grad – ali to je na obaveznom popisu bez obzira na shopping i silne trgovine koje se tamo nalaze. Što se tiče samih trgovina, odličan izbor imaju Gina Tricot i Monki. No grad je prekrasno mjesto i za samo šetnju i razgledavanje, prepun starih građevina i skrivenih dragulja. Na ulazu se nalazi mali mostić s kojeg se možete diviti obali jezera. Jezera su nešto što se barem mora spomenuti. Osim drugog najvećeg jezera u Švedskoj, Vatterna, tu je još pet jezera i u danima toplijih temperatura, to su glavna mjesta okupljanja, sunčanja, pa nekad i kupanja.

Što se tiče muzeja u Jonkopingu, najpoznatiji je muzej šibica, i to jedini na svijetu i nalazi se na mjestu prve tvornice šibica na svijetu. Još jedan lijep muzej je gradski muzej, a najljepša prostorija u njemu jest ona posvećena Johnu Baueru. Slikar je to koji se u svom radu većinom bavio mitološkim temama i krajolicima. Prostorija ima posebnu atmosferu i hladna je da bi se dobio dojam šume.

Nakon shoppinga, starog grada, jezera, muzeja lijepo je to sve vidjeti s visine. To je moguće s gradskog parka – Stadsparkena. Pogled je prekrasan, ali i sami park. Dobar je za malu djecu jer tamo drže životinje, među kojima su i dva mala ponija. Ispod Stadsparkena se nalazi nekoliko ulica s najljepšim kućicama u gradu. Realno je izdvojiti nekoliko sati za detaljno pregledavanje i sanjarenje.

Od sporta treba izdvojiti hokej. Jonkopingova ekipa je Huskvarna. Na utakmici na kojoj sam ja bila su pobijedili jedan sjeverni gradić 5-3, ali Šveđani kažu da im ovo nije dobra godina. Unatoč tome, imali su mnoge odlične igrače, legende švedskog hokeja, i njihovi brojevi majica su obješeni u dvorani tako da nitko u ekipi više ne bi imao iste brojeve. Ako ne volite nasilje, ne bih preporučila odlazak na utakmicu. Još jedna sportska razonoda koja je popularna u Jonkopingu je kuglanje. U Bowling City-u je posebno zanimljiv petak, kad se navečer održava Disco bowling uz posebno osvjetljenje i muziku.

Ne spada u sport, ali je itekako popularno – Jonkoping i Švedska općenito su raj za gamere. U samom Jonkopingu, u dvorani Elmia, se održava sami Dreamhack, jedan od najpoznatijih LAN party-a i kompjuterskih festivala na svijetu. Redovito okuplja preko 20 000 sudionika, no ove godine nije bio uspješan kao prošlih, zbog straha od terorističkog napada. Muslimana i općenito stranaca ima jako puno u Jonkopingu i uspješno su integrirani u društvo.

Što se tiče društva, mislim da je nepotrebno govoriti koliko je Švedska dobro organizirana i socijalno osjetljiva država. Od obrazovanja najmlađih, studenata, brige za mlade zaposlene ljude, za penzionere, za bolesne, unesrećene, strance.. Država pokušava zbrinuti svakoga bez diskriminacije i puno birokracije.

Za kraj, kad god se odlučite na posjet južnoj Švedskoj nećete se razočarati, ljeti je prekrasna, zimi je prekrasna, u božićno vrijeme ima poseban ugođaj zbog snijega i prozora osvijetljenih svijećama i zvijezdama. Sve drugo ostaje da pogledate u fotogaleriji ili sami otkrijete – ha en bra dag!

Tekst/fotografije: Tea Bundalo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *