Input your search keywords and press Enter.

Njemačke autoceste čiste Rascovi snježni plugovi, najhladniji dijelovi Rusije koriste njihove posipače dok su sada proizveli jedinstvenu gradsku čistilicu koja efikasno održava urbane sredine i od koje seočekuje još snažniji proboj na domaćem i svjetskom tržištu. LYNX je prva hrvatska samohodna čistilica, koju je danas uDubrovniku predstavila domaća tvrtka RASCO, jedan od najvećih proizvođača opreme za održavanje komunalne infrastrukture u Europi. Njihovi pogoni u Kalinovcu kod Đurđevca i u Senti u Srbiji, zapošljavaju ukupno 470 ljudi, dok tvrtka 80 posto prihoda ostvaruje od izvoza. Više od 70 proizvoda iz portfelja kompanije izvozi se u preko 40 zemalja na pet kontinenata.

LYNX je u potpunosti hrvatski proizvod namijenjen čišćenju urbanih sredina. Ovakav stroj treba svaka komunalna služba te se nadamo da će LYNX pronaći put do svakog grada i općine u Hrvatskoj. LYNX je zbog svojih kompaktnih dimenzija, autonomije rada, okretnosti, učinkovitosti, udobnosti i jedinstvenih tehničkih rješenja trenutno najnaprednija kompaktna čistilica na tržištu. Uz sve to i izvrsno izgleda, što ga svrstava u sam vrh ponude ovakvih vozila“, istaknuo je na predstavljanju voditelj marketinga Tomislav Paviša.

Predstavnici dubrovačkih komunalaca su se na radnoj prezentaciji mogli uvjeriti u jednostavno upravljanje ovim vozilom, udobnost i preglednost kabine za vozača te njegov moderan dizajn koji poprilično mijenja sliku o komunalnim vozilima kao neuglednim i robustnim strojevima.

Nakon Dubrovnika, LYNX će na road showu obići još nekoliko hrvatskih gradovaKoprivnicu, Osijek i Zagreb, dok se istovremeno van zemlje testira na tržištima Norveške, Švicarske i Španjolske. Sredinom sljedeće godine stiže ielektrična verzija ovog vozila kojeg Rasco razvija zajedno sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Projekt razvoja platforme LYNX sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosom od 16 milijuna kuna.

Tvrtka od LYNXa-a očekuje dobre prodajne rezultate i nova zapošljavanja što će joj omogućiti da na lokalnoj razini budu pokretač razvoja sjeverozapadne Hrvatske, dok na globalnoj namjeravaju postati najveći proizvođač komunalne opreme u Europi.

Inače, uz samohodna vozila, RASCO u svom programu nudi i nadogradnje za zimsko i ljetno održavanje svih vrsta prometne infrastrukture – od autocesta, preko brzih cesta i urbanih sredina pa sve do šumskih putova i vodotokova.

 

Tomislav Grdić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *