Input your search keywords and press Enter.

Proslavljeni Dan braka i Dan obitelji

Proslavljen Dan života i Dan braka: ‘Pozivam vas, kao vaš biskup, da obnovite molitvu u svojim obiteljima!’

Proslava XXII. međunarodnog Dana života i Dana braka u Dubrovačkoj biskupiji upriličena je u subotu, 11. veljače, susretom obitelji u dvorani sv. Ivana Pavla II. nakon kojeg su se sudionici u procesiji uputili do crkve sv. Ignacija gdje su sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Ne smijemo jedni drugima biti teret nego brat, sestra, bližnji…

Na početku programa u dvorani okupljene je pozdravila mr. Vikica Vujica, predstojnica Ureda za pastora braka i obitelji Dubrovačke biskupije, zahvalivši svima na dolasku te kazavši kako je sam Isus naglasio važnost obitelji svojim prvim čudom kojeg je napravio upravo na svadbi. Podsjetila je kako je ove godine u Dubrovačkoj biskupiji poseban naglasak stavljen na starije i nemoćne osobe te rekla kako su nam upravo naši stariji prenijeli vjeru, te da brinući o svojim starijima brinemo za svoju vjeru ali i budućnost.

U prigodnoj katehezi mons. Toma Lučić, rektor crkve sv. Vlaha, ispričao je kako je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku istaknuvši kako su ljudi Bogu najviše slični upravo po ljubavi jer svaki roditelj kad vidi svoje novorođenče ima potrebu da mu iskaže ljubav, baš kao što je Bog nama iskazuje. Spomenuvši biblijsku sliku o stvaranju žene iz rebra rektor Lučić je rekao kako je žena stvorena za muža od rebra i od srca, jer je ispod rebra srce, a sve zato da bi žena uvijek bila mužu na srcu. Kao potvrdu uzvišenosti braka i obitelji istaknuo je činjenicu da je Bog sišao na svijet i nastanio se u jednoj obitelji. Napomenuo je kako svaka obitelj ima tri stupa, oca, majku i djecu, te da uzori ocu trebaju biti Otac nebeski i sv. Josip, a majci Blažena Djevica Marija. Dodao je i kako djeca trebaju biti cvijet zajednice i obitelj, te da je Bog od početka mislio na njih s četvrtom zapovijedi: Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji. Na kraju je zaključio kako nikad ne smijemo jedni drugima biti teret, već jedni drugima brat, sestra, majka, kćer, sin, otac, muž i žena.

Najbolja odgojna metoda

Supružnici Maja i Igor Borić u svojem svjedočanstvu podijeli su s okupljenima svoje poteškoće i radosti koje su ih pratile kroz život, brak ali i odgoj njihove šestoro djece. Svim obiteljima kao najbolju odgojnu metodu preporučili su molitvu, odnosno da svoju djecu uspavljuju molitvom jer djeca osjećaju mir koji im Bog daje a koji se vraća roditeljima preko djece.

Katolička molitvena zajednica „Effatha“ sudjelovala je u Danu s prigodnim glazbenim programom. Okupljeni vjernici mogli su pogledati kratki film o ovogodišnjoj Obiteljskoj školi koji je napravio don Jerko Ban. Za vrijeme programa u dvorani bilo je organizirano čuvanje manje djece. Nakon filma izmoljena je zlatna krunica Presvetom Srcu Isusovu nakon čega su se obitelji uputile u povorci ulicom Od Puča prema crkvi sv. Ignacija gdje je biskup Uzinić predvodio svečano koncelebrirano misno slavlje.

U propovijedi je biskup Uzinić govorio o odnosima čovjeka s Bogom, sa samim sobom, s drugima i sa stvorenom stvarnošću, koji su bili poremećeni iskonskim grijehom, a koje je onda Blažena Djevica Marija, milosno oslobođena istočnog grijeha, prva živjela na nov i jedinstven način. Podsjetio je da je dogmu o Bezgrešnom začeću BDM Crkva proglasila nešto prije Gospinih ukazanja u Lurdu gdje se Gospa sv. Bernardici predstavila kao Bezgrešno Začeće. Poremećaj čovjekovih odnosa leži u poremećaju onog prvog iskonskog temeljnog odnosa s Bogom, kazao je biskup, a o posljedicama toga se čitalo u prvom misnom čitanju što je biskup kasnije protumačio.

„Pozivam vas, kao vaš biskup, da obnovite molitvu u svojim obiteljima!“

Spominjući svjedočanstvo majke na poslijepodnevnom susretu obitelji o važnosti molitve u odgoju djece i u životu obitelji, biskup je rekao: „Zašto je važna molitva u obitelji i u odnosu prema djeci? Zato što molitva obnavlja taj iskonski prvi temeljni odnos koji smo grijehom poremetili“. Zatim je nastavio: „Ako bih vama, drage obitelji, danas želio reći neku poruku koja je bitna za sreću i zadovoljstvo u vašim obiteljima onda je to – da tog temeljnog odnosa s Bogom nema i ne može biti bez obiteljske molitve. Pozivam vas, kao vaš biskup, da obnovite molitvu u svojim obiteljima. Zajedničku obiteljsku molitvu!“

Govoreći o posljedicama istočnog grijeha biskup je, uz poremećaj odnosa s Bogom, istaknuo poremećen odnos čovjeka sa samim sobom. Da bi se muškarac pred Bogom opravdao za ono što je učinio upro je prstom na ženu, u čemu se može prepoznati poremećenost odnosa sa svojim bližnjima. I to ne odnos s bilo kime, nego je poremećen odnos s onim koji je „meso od mesa mojega“, „kost od kostiju mojih“, moje drugo ja, poremećen je odnos muža sa ženom i žene s mužem. Poremećaj čovjekovog odnosa sa stvorenom stvarnošću vidi se iz slike žene koja prebacuje krivnju na zmiju nesposobna suočiti se sa svojom krivnjom.

Osvrćući se na evanđeoski ulomak biskup je naglasio kako je Isus uspostavio novi poredak, kako je preko njegova križa uspostavljen novi odnos čovjeka s Bogom, s ljudima i s cijelom stvarnošću. Blažena Djevica Marija – koja je bila bez istočnog grijeha pa je zato mogla uspostaviti pravi odnos s Bogom – uspijeva uspostaviti i prave odnose s ljudima što se vidi iz njezinog odlaska u pohode svojoj rodici Elizabeti koja je bila u potrebi, kazao je biskup. Marija je zbog Božjeg milosnog dara uspostavila i pravi odnos prema sebi. Znajući da je sve što ima Božji dar uspjela je pronaći pravu mjeru, te je onda uspostavila i ostale prave odnose.

U nastavku propovijedi biskup je više govorio o blagdanu Gospe Lurdske kada Crkva na osobit način razmišlja o bolesnicima. Oni su po svom stanju slabosti najviše pogođeni poremećajem tog odnosa s Bogom, ali se u svojoj slabosti stavljaju u jedan drugi odnos prema Bogu i drugima, te se tako najviše približuju tom iskonskom odnosu prema Bogu, ustvrdio je dubrovački biskup.

Važnost poštivanja starijih osoba

Iz papine poruke za Svjetski dan bolesnika izdvojio je dvije poruke koje govore o uspostavi novih odnosa, a to su: poruka o velikom poštovanju s kojim bismo trebali pristupati jedni drugima, osobito bolesnicima jer su najpotrebniji, te poruka o okretanju svoje slabosti u podršku za druge.

Biskup je također primijetio kako se posebice u Lurdu nastavlja stvaranje tih novih odnosa međusobnog poštovanja. Te nove odnose Bog uspostavlja u Mariji, po križu proširuje na sve nas, a po krštenju smo svi mi postali dionici takvih odnosa, dodao je biskup.

U nastavku propovijedi biskup je posebice istaknuo odnos između starijih i mlađih članova u široj obitelji. Taj odnos međusobnog poštivanja djece i unuka prema roditeljima i djedovima i bakama, pokazuje poštivanje četvrte Božje zapovijedi. Ali osim poslušnosti toj zapovijedi u takvim odnosima stariji članovi mlađe članove obogaćuju svojom životnom mudrošću, savjetima, molitvom, iskustvom, a to im nitko ne može dati. Stariji pri tom primaju ljubav, blizinu, zajedništvo što je važnije od svega drugoga. Stvara se taj uzajaman odnos koji čini da ono blago koje nosimo sa sobom može biti preneseno i može obogatiti onima kojima bude preneseno, rekao je biskup Uzinić.

„Nema li ovog poštovanja i uzajamnih odnosa koji se na pravi način mogu uspostaviti samo ako su uspostavljeni na onom temeljnom odnosu s Bogom, ništa onda ne može biti kako treba. Život je kompliciran, postoje mnoge situacije i ne možemo ući u svaku situaciju, niti možemo svaku životnu okolnost gledati na isti način, ali onaj temeljni odnos – koji će nas, jer smo povezani s Bogom, poticati na stvaranje odnosa u služenju jednih drugima, a ne u prebacivanju krivnje sa sebe na druge – je ono što mora biti u svakoj situaciji“, poručio je biskup dubrovačkim obiteljima.

Umjesto molitve vjernika mons. Uzinić je predložio da se svi bračni parovi uzmu za desnu ruku i u sebi obnove svoje bračne zavjete.

Nakon mise uslijedila je procesija sa svijećama i s kipom Gospe Lurdske na Boškovićevoj poljani ispred crkve, a Gospin kip nosili su pomorci. Isusovac pater Pero Mijić-Barišić zahvalio je biskupu što je predvodio slavlje ali i svim vjernicima koji su došli i dupke ispunili crkvu. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor “Marija”.

Pročelnik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskup don Ivo Zečević ovaj put nije sudjelovao na danu obitelji zbog prehlade.

Napomenimo i da je trodnevnicu uoči blagdana Gospe Lurdske u isusovačkoj crkvi predvodio p. Nikola Stanković.

Nikša Sentić
Ured za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *