Input your search keywords and press Enter.

Promocija knjige VLASTA DELIMAR: Voćarska 5 i projekcija filma Diptih: iz ljubavi u ljubav

Promocija autobiografske knjige „Voćarska 5“ umjetnice Vlaste Delimar i projekcija filma Diptih: iz ljubavi u ljubav održat će se u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u srijedu, 8. svibnja u 20 sati. O knjizi će govoriti autorica Vlasta Delimar i urednica knjige Martina Munivrana, muzejska savjetnica Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba.

Knjiga „Voćarska 5“ (MSU, Zagreb, 2023.) kolažnog je karaktera, oblikovana kao autobiografska priča i mozaičan uvid u popularnu kulturu i umjetničku praksu osamdesetih godina. Film “Diptih, iz ljubavi u ljubav” završnica je autoričinog velikog projekta „40 godina art ljubavi Vlaste Delimar“.

Program se održava u sklopu izložbe „Vidljive” koja se u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik može posjetiti do 26. svibnja 2024.

„Ukoliko se u proteklih 40tak godina Vlastin umjetnički rad realizirao u mediju performansa odnosno utjelovio kroz bezbroj fotografija, kolaža, filmova i kazališnih predstava, ovom knjigom umjetnica se dokazuje i kao talentirana spisateljica. Pisan beskompromisno, u prvom licu i s puno detalja, tekst se čita u jednom dahu. Vraćajući nas narativno u utopijsko okruženje vrta i kuće na zagrebačkom Medveščaku koju je 80tih dijelila s umjetnikom Željkom Jermanom, Vlastica ne pripovijeda samo svoju umjetničku genezu, već daje jasan uvid u živote i duhovna gibanja ključnih aktera onodobne progresivne jugoslavenske kulturne scene. Kao svojevrsni performans sjećanja izveden u formatu pisma, „Voćarska“ evocira prošlost kroz estetske teksture boja, mirisa, okusa i dodira. Riječ je o dragocjenom svjedočanstvu, autopoetsko-hedonističkoj posveti mrtvim prijateljima i ljubavnicima, čije se sjene nježno insceniraju u bjelini između rečenica.“ (dr.sc. Andrej Mirčev)

 

Biografija:

Vlasta Delimar (Zagreb, 31. VII. 1956) najznačajnija je hrvatska performerica, beskompromisna u kritikama ideologija kojima se bavi u svojoj umjetničkoj karijeri započetoj kasnih 70-ih godina XX. stoljeća. Istražujući u svom radu feminitet, muško-ženske odnose i stadije životnog ciklusa – od mladosti i žudnje preko partnerstva i majčinstva sve do starenja – u javni prostor iznosi autobiografske narative koji propituju razgraničenja javnog i privatnog i normative politika identiteta. Školu primijenjenih umjetnosti završila je u Zagrebu 1977. Od 2005. do 2015. bila je voditeljica umjetničke organizacije “Moja zemlja, Štaglinec” i međunarodnog festivala perfomansa koji se održavao u Štaglincu kraj Koprivnice. Za sebe ističe da ne podržava identifikaciju ili pripadnost bilo kojoj ideologiji, religiji, političkoj stranci ili državi, te da se zalaže se za ljudska prava, slobodu individue, poštivanje različitosti i ekološku svijest.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)