Input your search keywords and press Enter.

– koja vodi na Golubov kamen

S.O.S za Omblu!
Otvoreni apel HEP-u, Zagreb

Gradili biste HE Omblu na rijeci Ombli u čijoj je blizini prije 2 mjeseca tlo ponovo proklizalo?
Posljednjih nekoliko mjeseci opet ste aktualizirali štetni, neekološki i rizični i neisplativi projekt HE Ombla u strogo zaštićenom izvorištu Omble i Viline špilje obuhvaćenih europskom ekološkom mrežom Natura 2000!
Gradnju HE Ombla nam namećete ovdje u zaštićenoj Rijeci dubrovačkoj već desetljećima ne obazirući se na mišjenje i hrvatskih i svjetskih stručnjaka da bi gradnja na Ombli kako kažu „biseru Hrvatske svjetskog značaja bila pogubna„!
Kao jedan od razloga naši znanstvenici za krš navode kako je u samoj blizini Omble upravo zbog klizišta iseljeno 1965 god. cijelo selo Stara Čajkovica. Prije dva mjeseca Stara Čajkovica je ponovo proklizala jednim dijelom tako da je prekinut put Stara Čajkovica – Golubov kamen u dužini od 150 metara i širini preko 200 metara! O mogućnosti ponovnog proklizavanju tla u blizini Omble nismo mogli iščitati u vašim najnovijim Studijama Glavne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu HE Ombla što je još jedan argument da ćemo tražiti od EU Neovisnu Studiju Glavne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu He Ombla!

Trebali bismo se konačno ponašati tako da ćemo na ovoj Zemlji živjeti vječno i onda jednoga dana odgovarati za njezino stanje! (Vaclav Havel)

Predsjednica Eko centra Zeleno Sunce & Eko-Omblići:
Jadranka Šimunović