Input your search keywords and press Enter.

Projekt Uspješne Romkinje u Europi u Narodnoj knjižnici

Povodom Dana pismenosti, koji se obilježava 8. rujna, Dubrovačke knjižnice Dubrovnik u suradnji s Udrugom Romski putevi – Romane droma iz Zagreba organiziraju predstavljanje projekta pod nazivom „USPJEŠNE ROMKINJE U EUROPI“ u četvrtak, 10. rujna u 18:30 u prostorijama Narodne knjižnice Grad.

Program nudi šest sadržaja koji uključuju izložbu fotografija uspješnih Romkinja, tribinu položaj žene – Romkinje u romskoj zajednici, projekciju filma “Reci ne dogovorenim brakovima”, životne priče sudionica u projektu te predstavljanje romske poezije i glazbe.

Nedovoljno poznavanje kulture i običaja Roma stvara mnoge predrasude i krive stavove o njima. Udruga Romski putevi – Romane droma inicirala je i osmislila projekt Kalendar „Uspješne Romkinje u Europi“ kojim se želi promovirati onu drugu uspješnu stranu romske populacije o kojoj se gotovo ništa ne zna i o kojoj se ne govori.

Program „USPJEŠNE ROMKINJE U EUROPI“ nudi rijetku priliku za upoznavanje žena Romkinja koje su se usprkos strogoj tradicionalnoj sredini uspjele izdignuti iz izolacije, ostvariti se, oživotvoriti i ugledati svoje snove, one svjedoče o temeljnim pozitivnim promjenama unutar same jezgre romske obitelji. Ova bi prezentacija mogla biti most u prevladavanju krivih stavova i smanjivanju raznih predrasuda koje postoje o Romima. Cilj projekta je stvoriti nove spoznaje, povećati toleranciju prema romskoj populaciji, kao i prema drugim nacionalnim manjinama različitih kultura, običaja i vjerovanja.

Voditeljica programa je Tea Šimičić, a sudjeluju:

Marina Zec ‐ Miović, voditeljica Narodne knjižnice Grad

Marija Aleksandrović iz Novog Sada, Pepeljuga iz Ciglane

Mirdita Saliu iz Skoplja, ravnateljica Sektora za jednake mogućnosti

Adaleta e Dinasi iz Zagreba, sakupljačica romskog kulturnog blaga

Ismet Jašarević iz Novog Sada, virtuoz na violini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *