Input your search keywords and press Enter.

Proglas Feste sv. Vlaha 2016.

“Zdravo Sveče, Bogu mio,
koga je višnji još od vika
braniteljem odredio verna grada Dubrovnika,”

stihovi su dubrovačkog pjesnika iz 17. stoljeća Junija Palmotića koji stoje na Proglasu Feste sv. Vlaha 2016. godine.
U proglasu se podsjeća da je prošlo već 1700 godina od slavnog mučeništva i smrti sebastskoga biskupa, a njegov zagovor pred Svevišnjim i dalje prati puk i štovatelje sv. Vlaha: “Ne obazire se na naše ljudske slaboće i duše nam milosrdno svojim blagoslovom krijepi”.
Pozivajući puk na Festu u proglasu se spominje i obnovljena crkva sv. Vlah: „Obnovljena i blistava Parčeva crkva s nestrpljenjem zove sve nas vjerne na triduo uoči Feste, da bismo kako preci naši, već stoljećima, na Kandeloru poslušali Laus, razvili barjak i pred oltar Njegov kleknuli svi. Pođimo u Gospe na vespere i uputimo Mu smjerne molitve!”
U obraćanju cijelom puku Dubrovačke biskupije poziva ga se da otvori svoje “skrinje i baule”, da se “intona” kao i dosad, te s barjacima crkava i bratovština dođe na Festu jer “sveti Vlaho čeka na vratima svoga Grada, s istoka i zapada.”

“U Godini milosrđa i Godini svetoga Vlaha, neka naš veliki mučenik kršćanski pomogne svoje štovatelje, usliši im molitve i bude milostiv kako bi ljubavlju i milosrđem Gospodnjim ispunili svoje živote, a vrata svoga doma i svoga srca otvorili svima potrebitima. Živio sveti Vlaho!,” ističe se na kraju.

Proglas Feste, uz dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića i rektora crkve sv. Vlaha mons. Tomu Lučića potpisuju ovogodišnji festanjuli – svetkovnici kapetan Zvonimir Cetinić i obrtnik Ante Pavlović.

Festanjuli će ovih dana proglas i program Feste raznositi po župama Dubrovačke biskupije pozivajući osobno župnike da dođu s vjernicima na Festu.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Proglas_sv_vlaha

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *