Input your search keywords and press Enter.

Prodaja Sub City-a

Todorić će u Župi Dubrovačkoj keširati 218 milijuna kuna

Koncern Agrokor dogovara prodaju trgovačkog centra Sub City u Župi Dubrovačkoj za 218 milijuna kuna, doznaje Dubrovački vjesnik

Taj trgovački centar otvoren je prije nepunih godinu dana, a izgradnja je koncern Ivice Todorića koštala 22 milijuna eura (167 milijuna kuna).

Kupac Sub City-a je južnoafrički nekretninski fond Tower Property Fund Limited, a za tvrtku Sub Dubrovnik, koja je gradila trgovački centar spreman je ponuditi 28,7 milijuna eura.

Todorićeve tvrtke ostaju u prostoru Sub City-a kao i ostali zakupci prostora i to u idućih 12 godina ako se transakcija formalizira.

Potvrda prodaje Dubrovačkom vjesniku stigla je iz samog Agrokora u kojem su rekli: ‘Konzum je u tijeku finalnih pregovora oko sale and leaseback suradnje s Tower Property Fund Limitedom za navedene nekretnine.’ Transakcija bi trebala biti zaključena tijekom travnja.

Podsjetimo, Agrokoru ovo nije prvi takav posao. Krajem 2013., američkom investicijskom fondu W.P.Carey prodali su pet trgovina za oko 67 milijuna eura, također u sklopu sale and leaseback posla.
Sale and leaseback noviji je model financiranja, naziva se i povratni najam ili zakup. Vlasnik nekretnine privremeno prodaje nekretninu fondu, dok fond isti prostor iznajmljuje prodavatelju. To se pogotovo isplati u trgovačkom biznisu gdje trgovcu nije nužno da je i vlasnik nekretnine.

Novac od privremene prodaje tvrtke poput Agrokora najčešće koriste za širenje poslovanja i investicije. Najveća prednost povratnog najma je što popravlja likvidnost tj. deblokira kapital zarobljen u nekretnini.

tportal.hr

One Comment

  • Damir napisao:

    Sale and leaseback je puno bolji od vlasništva ( naravno za Agrokor, a ne uvijek i za državu.
    Na leasing se plaća PDV, pa se ga može i skinuti kao pretporez, ali još je ljepše da najamnina ide u troškove poslovanja, što smanjuje dobit. Plaća se manje poreza, osobito ako se porez na promet nekretnina prebaci na kupca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *