Input your search keywords and press Enter.

Prijave za katoličke skaute do 1.10. u župi sv. Andrije-Pile i Gradskoj župi

Katolički skauti (Catholic Scouts), koji već djeluju u šest nad/biskupija u Hrvatskoj, osnivaju se i u Dubrovačkoj biskupiji.

Učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola koji žele postati katoličkim skautima u župama sv. Andrija-Pile i katedralnoj župi Gospe Velike, mogu se prijaviti ovdje.

Duhovnik skauta je don Marin Lučić (kontakt: 098 1765 364), a voditelji su Vanda i Krešo. Prijaviti se može do 1. listopada. Nakon toga će biti organiziran roditeljski sastanak na kojem će roditelji biti upoznati s planom i programom rada s djecom.

Što su katolički skauti?
Katolički skauti su skupine djece i mladih organizirani u zdrugove i odrede, koji imaju svoje aktivnosti od kojih se većina provodi u prirodi. Katoličke skaute je osmislio je Robert Baden Powell, engleski vojnik koji je kod mladih prepoznao nedostatak discipline, odnosno želje za redom i radom. Zato im se stavio na raspolaganje u želji da ih pokrene i angažira. Katolički skauti u Hrvatskoj su počeli djelovati 2002. godine u Riječkoj nadbiskupiji, a njihov starješina vjeroučitelj Marin Miletić u srpnju ove godine je njihovo djelovanje predstavio u Dubrovniku.

Koji je smisao katoličkih skauta?
U zdravom tijelu odgojiti zdravi duh, potaknuti svoje članove na savršeniji kršćanski život, ponuditi kvalitetne programe koji će doprinijeti stvaranju dobrih temelja za kvalitetnije sutra, ne samo pojedinca, nego i cijele lokalne zajednice, a naposljetku tako i Domovine.

Kako prepoznati katoličke skaute?
Katolički skauti imaju svoje skautske uniforme s karakterističnim maramama. Bojom uniforme pokazuju pripadnost Zdrugu Katoličkih skauta pojedine zemlje, a boja marame označava pripadnost biskupiji.

Tko je zaštitnik Katoličkih skauta?
Zaštitnik Zdruga Katoličkih skauta Hrvatske je sveti Juraj. On se obično prikazuje kako jaši na konju i s kopljem u ruci se bori protiv zmaja. Pa se tako može reći i da se katolički skauti bore protiv različitih zmajeva koji na duhovnom planu prijete čovjeku.

Što katolički skauti rade?
Obično jednom tjedno imaju svoje sastanke. Dosta vremena provode na otvorenom, u prirodi, gdje sudjeluju u nekim radnim akcijama ili na izletima i logorovanjima upoznaju ljepote stvorenog svijeta.

Koja je razlika između skauta i izviđača?
Skauti kroz svoje aktivnosti uče prepoznavati Boga Stvoritelja u prirodi.

Gdje mogu saznati više o skautima?
Više o katoličkim skautima može se pronaći na njihovog mrežnoj stranici: katolickiskauti.hr

Pokretači skauta u Dubrovniku nadaju se pokretanju zdrugova i u drugim župama u biskupiji.

***

Uz glavne principe, koji su služenje Bogu, služenje drugima i obveza prema samome sebi, skauti imaju i vlastitih 10 zakona.

Deset skautskih zakona:
I. Skautu je čast pridobiti povjerenje
II. Skaut je vjeran Bogu i domovini
III. Skaut pomaže svome bližnjemu i napravi barem jedno dobro djelo svaki dan
IV. Skaut je svakome prijatelj
V. Skaut je uljudan
VI. Skaut poštuje prirodu i u njoj vidi Božje djelo
VII. Skaut sluša svoje roditelje i nadređene te svjesno i bez riječi obavlja svoje dužnosti
VIII. Skaut u neprilikama fućka i pjeva
X. Skaut je marljiv i štedljiv
X. Skaut je čistih misli, riječi i djela.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.