Input your search keywords and press Enter.

Otvoreni zeleni apel za zaštićenu rijeku Omblu!

1. Minstarstvu zaštite okoliše i prirode RH, Ministar Slaven Dobrović
2. Javna ustanova za zaštićene prirodne vrijednosti DNŽ – Ivo Stanović

Pretvara li se zaštićeni ekološki raj izvorišta Omble u ugostiteljski kraj?

… negoduju ovih dana naši sugrađani ponajviše stanovnici Rijeke dubrovačke preko našeg Zelenog telefona Eko Fona 020/453-850 … te dodaju, evo lani su se uz izvorište Omble otvorila dva ugostiteljska objekta (bistro i hostel) a sada se gradi i betonira još jedan novi ugostiteljski sadržaj na lijevoj strani rijeke blizu starog mosta poviše hostela… ima li kraja ovoj devastaciji Omble, pitaju se te dodaju: „naši stari „riječani“ nikada nisu tako nešto ni promislili, uvijek su štovali i čuvali strogo izvor i prirodu oko izvora Omble“!
Što reći nego da dijelimo negodovanje i zabrinutost naših sugrađana za našu pitku rijeku Omblu, najmanju i najljepšu ponornicu svijeta. Izvorište Omble je po mišljenju mnogih sveto mjesto, uvršteno u čuda svijeta, a naš uvaženi pjesnik i vlastelin Junije (Džono) Restić je daleke 1735. godine rekao: „Kada bi se muze posvađale na Eufratu i Tigrisu onda bi neke došle na izvor Omble i uživale kupajući se u njezinoj čistoj i čarobnoj modrozelenoj vodi.“
Ljepotu izvora Omble opjevali su mnogi dubrovački pjesnici a 2013. je izvorište Omble zajedno sa Vilinom špiljom uvršteno u europsku ekološku mrežu Natura 2000.
Prošetali smo danas popodne do izvora Omble (fotogalerije u previtku) i ponovo se divili njezinoj ljepoti ali i istovremeno se ljutili vidjevši neprimjerene ugostiteljske sadržaje (bez riješene kanalizacije – ista ide u Omblu) uz izvorište zapitavši se da li baš moramo uništiti i ovaj posljednji do jučer očuvani zeleni dragulj – jedinstveno izvorište drage nam rijeke Omble.
Molimo najhitnije zaustavite dalju devastaciju naše rijeke Omble i njezinog strogo zaštićenog izvorišta koje bi uskoro trebalo biti pod još strožom zaštitom – Ramsarskom konvencijom.

„Od Dunava i Nila nije manja Ombla, da je kojom srećom nastaviti mogla“ (Ilija Crijević)

Očekujući Vaše očitovanje,

sa štovanjem

Voditeljica Zelenog telefona:
Jadranka Šimunović

Co. Upravni odjel za zaštitu okoliša i prirode, Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *