Input your search keywords and press Enter.

Nove studije: Pretilost se može predvidjeti već sa 6 mjeseci života

Pretilost je moguće predvidjeti koristeći jednostavna mjerenja indeksa tjelesne mase već sa 6 mjeseci života djeteta, podaci su nove studije predstavljene 1. travnja u Bostonu u SAD-u.

Pokazalo se, naime, da se dobitak na tjelesnoj težini tijekom prvih dana života manifestira drugačije u ljudi koji kasnije u životu razviju pretilost.

„Indeks tjelesne mase sa 6, 12 ili 18 mjeseci života viši od 85. percentile na krivulji rasta može precizno predvidjeti koja djeca imaju povećani rizik od pretilosti u ranoj dobi”, izjavila je Allison Smego, endokrinologinja iz bolnice Cincinnati Children’s Hospital Center i glavna autorica studije. „Ova djeca imaju visok rizik za trajnu pretilost i metaboličke bolesti cijeloga života te ih se treba pratiti već od veoma rane dobi”.

Istraživači su proučavali nekoliko skupina mršavije i pretile djece u dobi od 2 do 6 godina, uključujući i skupinu iznimno pretile djece pod posebnom njegom u sklopu bolnice gdje je provedena studija.

Sve se sudionike studije izabralo temeljem indeksa tjelesne mase. Sveukupno je u studiji sudjelovalo 783 mršave djece i djece normalne tjelesne težine te 480 iznimno pretile djece. Tijekom mjerenja ustanovljeno je da su se krivulje indeksa tjelesne mase u djece koja su do 6. godine razvila iznimnu pretilost počele razlikovati od djece koja su zadržala normalnu tjelesnu težinu otprilike u 4. mjesecu života. Rezultati studije potvrđeni su i u populaciji male djece u pedijatrijskoj klinici u Denveru (SAD) kako bi se utvrdilo da su nalazi studije primjenjivi i na druge skupine djece.

„Trenutačno nema preporuka niti ustaljene prakse mjerenja indeksa tjelesne mase u djece ispod 2 godine, no smatramo da bi takva praksa trebala postojati, budući da sada znamo da ovaj indeks može poslužiti za predviđanje rizika za pretilost kasnije u životu”, napominje dr. Smego. „Pedijatri mogu identificirati dojenčad koja imaju visok rizik, budući da se nalaze iznad 85. percentile spomenutog indeksa te se već u ovako ranoj životnoj fazi fokusirati na dodatna savjetovanja i edukaciju vezanu za zdravije životne stilove obitelji ove djece. Nadamo se stoga da ćemo ovim rezultatima utjecati na prevenciju pretilosti u ranom djetinjstvu”, zaključuje.

Autor: Jelena Likić
www.biologija.com.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *