Input your search keywords and press Enter.

U sklopu Dana kršćanske kulture, u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku u subotu, 12. ožujka, kao svojevrsni pretprogram, održano je predstavljanje knjiga „Arhivi vjerskih zajednica u Hrvatskoj – stanje i perspektiva“ i „Ignacije Kajetan Buzetski: Duhovna vizitacija iz 1788. godine u Istri / Ignazio Gaetano de Buset: Visita spirituale del 1788. nel teritorio dell Istria“. Knjige su predstavili dr. sc. Vlatka Lemić, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva, mr. sc. Nataša Mučalo, ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku, Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiv u Zadru, mons. prof. dr. sc. Gaetano Zito, predsjednik Associazione archivistica eccleasiastica i doc. dr. sc. Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu.
Na samom početku predstavljače i okupljene pozdravio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić izrazivši zadovoljstvo što je predstavljanje ovih dvaju knjiga uključeno u program Dana kršćanske kulture, a koje neminovno promiču vrijednost kršćanske kulture.
„Arhivi vjerskih zajednica u Hrvatskoj – stanje i perspektiva“ je zbornik radova proizašao iz istoimene međunarodne konferencije koja je 25. i 26. rujna održana u Šibeniku u organizaciji Državnog arhiva u Šibeniku i Državnog arhiva u Zadru, u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i ICARUS-om (International center for archival researsch). Djelo u 219 stranica obuhvaća arhive biskupija, nadbiskupija, samostana i drugih redova.
„Vjerski arhivi su se do sada smatrali privatnim arhivima, a mi smo kao Hrvatski državni arhiv posljednjih godina intenzivirali suradnju i ponudili smo im pomoć u sređivanju i restauriranju jer smatramo kako je tu riječ o jednom od najznačajnijih dijelova hrvatske baštine“, rekla je dr. sc. Vlatka Lemić te dodala kako je knjiga rezultat te suradnje ali i početak nastojanja da ta građa postane dostupna javnosti. Nakladnici zbornika radova su Državni arhiv u Šibeniku, Državni arhiv u Zadru i Hrvatski državni arhiv.
Knjiga „Ignacije Kajetan Buzetski: Duhovna vizitacija iz 1788. godine u Istri / Ignazio Gaetano de Buset: Visita spirituale del 1788. nel teritorio dell Istria“, koju je priredio doc. dr. sc. Elvis Orbanić, donosi tekst samog vizitatora Ignacija Kajetana Buzetskog i opis njegove vizitacije koja se provela u proljeće i ljeto 1788. godine. U prilogu se nalazi popis svih osoba koje se pojavljuju u tekstu, karta Pićanske biskupije i putanja samog vizitacijskog čina. Knjiga je izdana u međunarodnoj suradnji s Associazione archivistica ecclesiastic iz Vatikana na čijem je čelu mons. prof. dr. sc. Gaetano Zito.
„Profesionalni povjesničarima i proučavateljima lokalne povijesti sada se nudi mogućnost za širenje njihovih spoznaja u odnosu na lik vizitatora, te u odnosu na mjesta obuhvaćena vizitacijom i na povijesni kontekst u kojemu je ona provedena. Iz nje se može dobiti obilje vijesti o sastavu crkvenih struktura tog područja i tog vremena“ kazao je mons. Zito. Ovu knjigu od 277 stranica uredili su mons. prof. dr. sc. Gaetano Zito i prof. dr. sc. Mirjana Matijević Sokol.

Predstavljanje knjige održano je u suradnji s Državnim arhivom u Dubrovniku.

Nikša Sentić
*
Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *