Input your search keywords and press Enter.

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica upriličeno je, 27. studenoga, predstavljanje monografije slikara Stipe Nobila, koju su uz Nobila predstavili akademik Luko Paljetak i Marin Ivanović.

 

U opusu Stipe Nobila ovo je druga knjiga koja ukoričuje njegov dosadašnji rad. Slikarska simfonija boja donosi i dva vrlo ‘sočna’ teksta Luka Paljetka i Tonka Maroevića. Dok čitate knjigu uočavate i to prijateljstvo koje se isprepleće kroz desetljeća. Sve te knjige prožete su onim što nije samo formalna analiza djela nego je srastanje i odrastanje. Jedna zajednička evolucija slikara i onoga tko ga prati. Ono što bismo rekli: umjetnika i njegovih ‘dželata’ istaknuo je Ivanović.

 

‘Najvećem živućem hrvatskom koloristu danas’, kako ga je Paljetak nazvao, ova monografija je riječima akademika ‘uknjižena kruna njegovog stvaranja’.

 

Čovjeka, koji je ovom našem kraju, a Korčulu oduvijek smatramo našim krajem, našim produžetkom, svojim kistom i svojim bojama zapravo ispjevao himnu, eklogu ljepoti ovoga kraja koja ga je nadahnula toliko da se taj kraj sada, ovakav kakav jest, mora ponašati onako kakav je na njegovim slikama – rekao je Paljetak dodavši kako na Nobilovim slikama nema noći, nema sjena, nema ljudi, vidimo samo tragove njihova rada, znakove njihove prisutnosti koja je ustuknula pred orgijom arhajskog božanstva’.

 

Nobilo je rekao kako je ‘vezan uz ovo podneblje, a krenuo je od pokojnog Iva Dulčića jer mu je bilo drago njegovo slikarstvo’. Istaknuo je i kako su svi slikali Mediteran, ali nitko ovako, kao da će ‘iskočiti’ iz kože koliko je ‘vulkaniziran’.

 

U prizemlju Narodne knjižnice Grad postavljena je izložba nekoliko Nobilovih radova.

 

Dubrovačke knjižnice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.