Input your search keywords and press Enter.

U okviru obilježavanja Dana otvorenih vrata studija biologije, upriličena je promocija knjige „Čovjek i okoliš“ autora prof. dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade HNŽ-a, prof. dr. sc. Svjetlane Stanić-Koštroman, s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i doc. dr. sc. Marija Šiljega, državnog tajnika za zaštitu okoliša Republike Hrvatske.

Knjiga je predstavljena javnosti na Sveučilištu u Mostaru, koje je ujedno i organizator uz Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Hrvatsku akademiju za znanost i umjetnost Bosne i Hercegovine i Synopsis d.o.o, Sarajevo-Zagreb.

Na samome početku pročitan je odlomak iz pisma indijanskog poglavice Seattlea američkome predsjedniku Washingtonu kako bi se izvukla poruka.Ako čovjek pljuje na tlo, pljuje na samoga sebe. To mi znamo zemlja ne pripada čovjeku, čovjek pripada zemlji. To mi znamo. Sve stvari povezane su kao krv koja ujedinjuje obitelj“.

Knjiga „Čovjek i okoliš“ je sveobuhvatljiva te se sastoji od četiri cjeline. Ukupno ima 440 str. Dr. sc. Davor Lučić je istaknuo da knjiga ima posebnu vrijednost zbog toga što je jasna i razumljiva studentima, profesorima kao i široj javnosti. U četvrtoj cjelini pod nazivom Održivi razvoj“, autori započinju onom čuvenom rečenicom: Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, već smo je posudili od svojih potomaka.

Nema ekologije bez antropologije. Čovjek je puno ovisniji o svome okolišu, nego što je okoliš ovisan o njemu“, kazao je jedan od autora knjige prof. dr. sc. Nevenko Herceg te objašnjava da nas mudrosna riznica čovječanstva uči o neraskidivoj povezanosti i međuovisnosti svih živih bića, ljudi među sobom i s njihovim prirodnim okruženjem te živim i neživim.

Akademik Sveučilišta u Zagrebu Ferdo Bašić koji je napisao proslov ove knjige naglašava da je svaka knjiga kao dijete, prekrasna i s puno uzbuđenja te da može ići u visine. „Čovjek i okoliš“ je baš ona knjiga koja to i zaslužuje.

Ako smo zemlju posudili od svojih potomaka, onda je naša prvenstvena dužnost promišljati naš odnos s okolišem kako bi sačuvali bioraznolikost i život u svoj njegovoj ljepoti i punini. Ova knjiga je i upozorenje i ohrabrenje na tome putu“, kazao je dekan Mario Vasilj.

Akademik Jerko Pehar, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH navodi da je čovjek u fokusu cijele knjige te da mu je posvećeno jedno poglavlje. Također naglašava da su autori ušli u politiku okoliša pa sve do financiranja, što, naravno, ne treba isključiti.

Koautor doc. dr. sc. Mario Šiljeg objašnjava da vjeruje kako će ovaj udžbenik biti koristan alat studentima kao i profesorima na putu zajedničkog otkrivanja onoga što je još uvijek mnogo ili nedovoljno jasno kada je riječ o okolišu  „Želja mi je da čovjek i okoliš doprinose širenju znanja i vještina u području zaštite okoliša“, kazao je Šiljeg.

Koautorica prof. dr. sc. Svjetlana Stanić-Koštroman naglašava da ono što je danas činjenica su promjene u okolišu koje se tiču svih nas, zbog toga okolišna problematika danas nije pitanje koje se tiče samo struke, to je pitanje koje nadilazi samo struku, a njezino poimanje postaje dijelom opće kulture. Svoj govor zaključuje kineskom poslovicom: „Planinu će pomaknuti samo onaj tko je na početku pomicao kamenčić, uz osobnu nadu da će ovo djelo bar malo doprinijeti boljem razumijevanju našeg utjecaja interakcija s okolišem“, istaknula je Stanić-Koštroman.

Foto: Marija Bago

 

 

 

Lucija Palac

studentica novinarstva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *