Input your search keywords and press Enter.

Predstavljen pretprogram 68. DLJI

Pretprogram 68. festivalske sezone koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza predstavili su v.d. intendanta Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović u četvrtak, 2. veljače u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u Festivalskoj palači.

Podršku je u ime Grada Dubrovnika izrazila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje te u ime Dubrovačko-neretvanske županije zamjenik župana Davorko Obuljen.

Premijerni dramski program čine dva naslova izrasla iz razmatranja o slobodi djelovanja pojedinca u krutim okvirima zadane društvene zbilje. Prvi naslov su Gospoda Glembajevi u kojima Miroslav Krleža lucidno portretira neslobodu likova definiranih paradoksalno liberalnim kapitalizmom, na način koji, odstranimo li sve mađarizme i germanizme, kao da je pisan danas o gospodarima suvremenog hrvatskog tržišta. Na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama Glembajeve će premijerno postaviti redatelj Zlatko Sviben. Druga dramska premijera nosi naslov #Držić – Viktorija od neprijatelja (Hashtag Držić – Viktorija od neprijatelja) za koji dramaturški koncept potpisuje Hrvoje Ivanković. Projekt je to u nastajanju koji će tragom fragmenata Držićevih djela te zapisa o dum Marinovu životu i stvaralaštvu scenski otjeloviti priču o piscu/urotniku u kontekstu njegova i našeg vremena. U režiji Ivice Boban, komad se uprizoruje povodom četristopedesete obljetnice smrti Marina Držića.

Dramske uspješnice Kafetarija i Othello, koje su lani oduševile kako kritiku tako i festivalsku publiku i za čije se izvedbe tražila karta više, ovo su ljeto ponovno na repertoaru. Kafetarija Carla Goldonija u prijevodu i adaptaciji Frana Čale jedna je od legendarnih predstava Igara, a lanjsko postavljanje ovog djela kao komedije s pjevanjem i plesanjem redatelja Vinka Brešana u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla pred Sponzom, privuklo je više od 4.000 gledatelja uz jednu naknadno dodanu izvedbu i danima unaprijed rasprodane ulaznice. Othella Williama Shakespearea u prijevodu Vladimira Gerića i u režiji Ivice Boban te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na tvrđavi Lovrjenac, također su pratile ovacije publike i kritike koja je pisala: „Predstava je to dostojna svoga sjaja, ovoga vremena i punih tribina“, te „dubrovački Othello sav je sazdan od nepotkupljivih emocija“, uz sve pohvale dramskom ansamblu, posebice Draganu Despotu kao Othellu, Rakanu Rushaidatu kao Jagu i Anji Đurinović kao Desdemoni, ali i drugima, što je potvrdila i struka, nagradivši cijeli ansambl predstave Orlandom za najbolju dramsku izvedbu te Ivicu Boban Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju režiju hrvatske kazališne sezone.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gostuje s lanjskom dramskom uspješnicom, Tri zime Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana. Drama je s velikim uspjehom praizvedena u Londonu, u New Yorku je osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn Prize, dok je izvedbom u zagrebačkome HNK, izazvala nepodijeljeno oduševljenje, postavši pravim hitom. Festivalska publika tradicionalno će imati priliku pogledati i posljednji premijerni naslov Studentskog teatra Lero. Predstava naziva Grad sjena u režiji Davora Mojaša još je jedna posveta Dubrovniku, a sadrži fragmente više djela različitih dubrovačkih autora: Milana Milišića, Nikole Gučetića, Iva Vojnovića, Nikole Nalješkovića, Davora Mojaša i drugih.

Glazbeno-scenski program donosi premijeru Händelove opere Orlando pod umjetničkim vodstvom Davida Batesa, u režiji Jánosa Szikore i izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla. Solisti su: Owen Willetts, Ivana Lazar, Renata Pokupić, Marija Kuhar Šoša i David Oštrek. Ni ljubitelji baletne umjetnosti neće ostati uskraćeni jer Igre donose najpopularniji „bijeli balet“ svih vremena, djelo koje je sinonim klasične baletne umjetnosti, Labuđe jezero Petra Iljiča Čajkovskoga u koreografiji proslavljenog Vladimira Malakhova, a u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Balet je u pripremi, a premijera se očekuje u ožujku. Plesna poslastica je svakako i komad za četiri plesača, A Love Supreme, nastao na glazbu Johna Coltranea po čijem poznatom jazz albumu ovaj ples i nosi ime. Koreografiju potpisuju Anne Teresa De Keersmaeker i Salva Sanchis, a produkciju ugledni ansambl Rosas i De Munt/La Monnaie kraljevska operna kuća iz Brisela.

Bogat glazbeni program oslanja se na intenzivniju suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, koji time postaje svojevrsni rezidentni orkestar festivala. Gotovo svaki petak ovaj će orkestar prezentirati program koji jednim dijelom počiva na poznatim djelima, dok s druge strane promovira skladatelje dubrovačkog podneblja – Rogowskog i Obradovića. Izvedbom Zaboravljenih muzika obilježit će se 80. godišnjica rođenja značajnog hrvatskog skladatelja, danas Dubrovčanina, Dubravka Detonija. Publika će čuti i reprezentativni izbor djela američke glazbe 20. stoljeća pod ravnanjem maestra Richarda Rosenberga, možda najvećeg autoriteta za repertoar nastao u Sjedinjenim Američkim Državama, u zemlji čiju su slobodu i neovisnost prvi u svijetu priznali upravo Dubrovčani, te violinskog virtuoza i dirigenta Hakana Sensoya, koji je u Turskoj korifej zapadne glazbe i poticatelj suvremenih turskih skladatelja – kazao je Mladen Tarbuk predstavljajući program nadolazeće sezone.

Pijanist Goran Filipec osmislio je autorsku večer Franza Liszta pažljivo birajući skladbe iz njegovog kasnog opusa u kojima Liszt traži granice slobode same glazbe, navješćujući nova vremena Schönberga, Hindemitha i Debussyja. Posebno su zanimljivi programi Ansambla Umberto Giordano koji izvodi Beethovenove pjesme-obrade narodnih napjeva raznih europskih naroda, te Messiaenov Kvartet za kraj vremena u izvedbi Trija 1887. Planirani su i brojni drugi recitali u Kneževu dvoru: zajednički nastup violončelistice Monike Leskovar i gitarista Petrita Çekua te violista Aleksandra Miloševa i pijanista Lovra Pogorelića, dok će violinski recital prirediti Stefan Milenkovich uz pijanista Rohana de Silvu. Recital inspiriran temom La belle époque… médiévale održat će Katarina Livljanić i Danijel Detoni. Gitarist Srđan Bulat imat će solo večer, a na nastupu 4 gitare publiku očekuju Zoran Dukić, Petrit Çeku, Tvrtko Sarić i Maroje Brčić. U Dvoru će nastupiti i komorni sastav Nemanja Radulović & Friends, dok će mladi i višestruko nagrađivani glazbenici Filip Merčep i Nicolas Sinković izvesti autorski projekt naziva Dijalog, na udaraljkama, istovremeno kontrolirajući elektroniku i to interaktivno s publikom. Igre će 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije s kojim će nastupiti i lanjski dobitnik nagrade Orlando, violinist Aleksey Semenenko.

Na programu su i tradicionalni nastupi Folklornog ansambla Linđa, a popratni program festivalskoj publici donosi selekciju najboljih filmova s Pulskog filmskog festivala, veliku izložbu slikara Antuna Masle povodom pedesete obljetnice umjetnikove smrti, koja bi trebala javnosti predstaviti i neka njegova nikad ranije izlagana djela, a očekuje se i nastavak projekta Pisci na Igrama autorice Mani Gotovac.

Financijski plan 68. Igara predviđa proračun od gotovo 11 milijuna kuna što je približno lanjskom. Planirano je da će se 65% sredstava ostvariti iz javnih izvora: Ministarstva kulture, Grada Dubrovnika, Županije dubrovačko-neretvanske te turističkih zajednica, dok 35% proračuna čine vlastiti prihodi i sponzorstva – kazala je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović dodajući da Igre očekuje financijski stabilna godina.

Pretprogram: 68DLJI_pretprogram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.