Input your search keywords and press Enter.

Predavanje Vjerana Piršića: Kako klimatske promjene prijete slomom gospodarstva i u dubrovačkom kraju?

Klimatske promjene prijete načinu života kakvog poznajemo, već kroz ovo desetljeće, u Dubrovniku i okolici.

Kako će klimatske promjene utjecati na dubrovački kraj, njegov turizam i ekonomiju, i kako te posljedice možemo pokušati ublažiti čut ćemo na predavanju ekološkog aktivista Vjerana Piršića u Art radionici Lazareti u petak 27. studenog 2015. godine u 18 sati. Ulaz je slobodan.

U Hrvatskoj se tom relevantnom temom ne bavimo ni približno dovoljno, iako postoji niz problema s kojima ćemo se uskoro morati suočavati. Ni Dubrovnik tu nije izuzetak stoga će
se kroz predavanje nastojati ukazati na konkretne nedaće koje će nas uskoro zadesiti te katalogizirati tehnologije i vještine koje svjesnija društva već u velikoj mjeri implementiraju.

Također, ovom ćemo prilikom predstaviti i hrvatski prijevod knjige “Klima: 30 pitanja za razumijevanje konferencije u Parizu” o predstojećoj (pre)važnoj svjetskoj konferenciji o klimatskim promjenama COP 21 u Parizu.

O knjizi:

Suočeni s klimatskim promjenama, može li tehnologija spasiti klimu? Je li Francuska uistinu uzor u borbi s klimatskim promjenama? Što može učiniti Barack Obama? Zašto se stvari pokreću u Kini? Tko ne želi uspjeh klimatskih pregovora?
Dok Francuska čeka UN-ovu Konferenciju o klimi (COP21) zakazanu za prosinac 2015., knjiga Klima. 30 pitanja za razumijevanje Konferencije u Parizu nudi rješenja za razumijevanje prednosti i nedostataka takvih konferencija. Autori Pascal Canfin i Peter Staime, koji prate pregovore i sudjeluju u njima, dešifriraju geopolitičke probleme, ekonomsko i financijsko okruženje ovog summita ključnog za našu budućnost. “Bitka za Pariz” još nije ni dobivena ni izgubljena, ali se trenutno vodi u službenim krugovima ekonomskog i financijskog svijeta, kao i putem neophodne mobilizacije građanstva.

Predgovor hrvatskom izdanju napisala je dr. sc. Mirela Holy, a pogovor Zoran Skala.

“Uz to što su prikupili sve važnije rezultate znanstvenih istraživanja o klimatskim promjenama, autori Pascal Canfin i Peter Staime potrudili su se objasniti koliko nam tehnologija može pomoći i koliko je nužno promijeniti način života i djelovati na okoliš. Objasnili su nam pregovaračka polazišta glavnih emitera te interese koji su utjecali na rezultate prethodnih konferencija zbog kojih smo svi izgubili vrijeme potrebno za postupne prilagodbe. Ponudili su nam i viziju kako bi život mogao izgledati uspijemo li se mobilizirati i surađivati na smanjivanju emisija stakleničkih plinova i na prilagođavanju klimatskim promjenama.
Za nas u Hrvatskoj bitno je da naš nacionalni doprinos bude razmjeran našoj veličini i u okvirima postizanja globalnog cilja od 2 °C, da nam planovi budu usklađeni s onim što je potrebno da se naš utjecaj na klimu neprestano smanjuje – do potpune dekarbonizacije te da se jača otpornost na one klimatske poremećaje i druge krizne pritiske koji se više ne mogu izbjeći.” Iz Pogovora Zorana Skale

Pascal Canfin, političar i publicist, bivši ministar razvoja Francuske (2012. – 2014.). Jedan je od najvažnijih stručnjaka zaduženih za pripremu Konferencije COP21 koja će se u prosincu 2015. održati u Parizu. Glavni je savjetnik o klimi u Svjetskom institutu za resurse (WRI), najvažnijoj svjetskoj organizaciji za pitanja okoliša. Zastupnik je u Europskom parlamentu.

Peter Staime suautor je knjige Klima. 30 pitanja za razumijevanje Konferencije u Parizu i već čitavo desetljeće jedan od glavnih stručnjaka u međunarodnim klimatskim pregovorima. Objavio je niz stručnih i znanstvenih radova u specijaliziranim znanstvenim časopisima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *