Input your search keywords and press Enter.

Predavanje: Put sv. Jakova – put poniznosti

Hodočašće u Santiago de Compostelu bilo je tema putopisnog predavanja „Camino s Marom“ kojeg je u četvrtak, 24. ožujka, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad održala Mara Doljak.

Camino de Santiago ruta je koju prelaze hodočasnici iz cijelog svijeta, a vodi u Sntiago de Compostelu, grad u kojem se čuvaju moći svetog apostola Jakova. Upravo zbog toga naziva se još i Putem sv. Jakova. Iako ovo hodočašće ima tradiciju dužu od tisuću godina mnogi su za njega saznali 2010. kada je snimljen film „The Way“, koji je i Maru Doljak potaknuo da krene proučavati te da na to putovanje i sama krene.

Doljak je nakon šest mjeseci pripreme, više psihičke nego fizičke, hodočašće dugo gotovo 780 kilometara započela u francuskom gradu Saint Jean Pied de Port i nakon 31 dana hoda stigla do cilja. Ističe kako je najteže bilo prvih 10 dana, a nakon toga kao da se stvorila navika hodanja i svako jutro je jedva čekala da krene na novu etapu.

Na toj dugoj ruti tek je nekoliko većih gradova i oni žive svoj život koji nije isključivo vezan uz Camino, dok s druge strane svakih pet do 10 kilometara nailazi se na neko mjesto ili selo i oni dišu, i njihovo srce kuca u ritmu hodočašća i u ritmu Camina. „Prolazeći kroz njih (…) moj osjećaj je bio kao da me netko stavio u jedan vremensko-prostorni tunel, kao da imam direktan spoj na srednji vijek i na sva stoljeća koja su bila odonda, sve zgrade izgledaju kao što su izgledale prije 500 ili 900 godina, a ljudi su vrlo autentični“ zaključila je Doljak.

Sasvim slučano predavanje se održalo u Velikom tjednu, a kako i sama Doljak naglašava riječ je o temi koja se ne nameće, već uklapa i dodaje kako je ovo vrijeme kada se razmišlja o poniznosti, a i Camino je definitivno mjesto gdje bez poniznosti neće biti jednostavno proći. Sve zainteresirane buduće hodčasnike predavačica je pozvala da joj se slobodno jave za informacije, savjet i upute vezane za Camino de Santiago.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *