Input your search keywords and press Enter.

Povodom obilježavanja Orlandove godine, Dubrovačke knjižnice organizirale su predavanje dr. sc. Nikše Varezića ‘’Orlandov stup – simbol sazrijevanja dubrovačke komune’’, koje se održalo 31. svibnja Znanstvenoj knjižnici.

Varezić se u predavanju osvrnuo na višestoljetni razvoj dubrovačke komune od ranosrednjovjekovlja do prvih godina 15. stoljeća. Prikazujući povijest, razvoj i okruženje u kojemu je Dubrovnik ”stasao’, Varezić je naglasio kako Orlandov stup predstavlja jedno sazrijevanje.

Orlando je simbol političke zrelosti, ekonomske agilnosti i jasno definiranog stupnja dubrovačke samosvijesti koja je bila evidentna. Dubrovačka specifičnost je ta što se Orlando pojavljuje kao rijetkost izvan njemačkog povijesno geografskog okvira, i bilo je potrebno ukazati na taj povijesni trenutak u kojem se Orlando pojavljuje južnije od tih granica koja su povijesna domovina Orlandovih kipova – istaknuo je.

Dubrovčani su se uspješno postavili pred mletačkim izazovima i uživali su u svojoj neovisnosti. Dok se u ostatku istočno – jadranskih gradova podižu mletački lavovi, Dubrovčani svog Orlanda koji je najprije bio drveni, mijenjaju onim kamenim, a taj stoji i danas.

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *